måndag 30 september 2013

Rymdsonden Cassini har funnit ett ämne man gör plast av i rymden

Rymdsonden Cassini har upptäckt ett lite udda ämne i Saturnusmånen Titans atmosfär. Det rör sig om små mängder av propen, eller propylen som det också ibland benämns. Det här är ett ämne som ingår i diverse plastprodukter, allt från plastbehållare till stötfångare på bilar. Det är första gången man upptäcker plastingredienser kring någon annan himlakropp än jorden. Våra planeter och månar upphör sannerligen inte att förvåna! Läs mer om nyheten på NASA:s websida.


Saturnusmånen Titan (Bildkälla: NASA)

Kometen ISON smiter tätt förbi Mars den 1 oktober

Årets stora kometbegivenhet (hoppas vi i alla fall) är kometen ISON. I slutet av november finns goda chanser till att få skåda en riktigt spektakulär komet på vår himmel. Innan dess kommer den att utforskas av en rad olika rymdsonder och kanske också av de två Marsfordonen Curiosity och Opportunity. Om det skrev jag i en artikel här i bloggen i augusti (läs HÄR). NASA har tagit fram ett ISON-toolkit till vår hjälp. Enligt toolkit-sidan är hela 18 rymdsonder, rymdstationer, rymdfordon, rymdballonger m.m involverade i ISON-observationer!

För några månader sedan fanns det vissa farhågor att ISON skulle blekna bort och inte bli så mycket att se. Vi får väl se hur det blir med den saken. Kometer är minst sagt oberäkneliga. Just nu ser det i alla fall ganska hoppfullt ut när man ser de bilder som UniverseToday har publicerat på sin websida. ISON lyser i grönt!

Bilden nedan visar ISON:s bana runt solen och var den befinner sig just nu (klicka på bilden för att förstora den).


(Bildkälla: NASA)


ISON passerar imorgon tätt förbi planeten Mars. Avståndet är bara 0,07 astronomiska enheter, dvs lite drygt 10 miljoner kilometer. Vi på jorden får nöja oss med att se kometen på ett avstånd av ca 60 miljoner kilometer, när den kommer som närmast. Det ska bli väldigt intressant att se alla rymdsondsbilder av ISON när de dyker upp om ett par dagar.

Mer än 40 rymdsonder och rymdteleskop utforskar vårt solsystem!

Det är faktiskt mer än 40 rymdsonder och rymdteleskop som just nu utforskar solen, planeter, asteroider, kometer m.m! Då har jag ändå räknat bort alla de sonder och satelliter som studerar vår egen planet, jorden. Olaf Frohn har som vanligt skapat en rymdsondskarta som visar var alla rymdsonder befinner sig just nu. Klicka på bilden för att förstora den.

I oktober har vi att se fram emot ännu en rymdsondsuppskjutning. Om allt går som planerat sänder den indiska rymdmyndigheten ISRO upp sin rymdsond Mars Orbiter. Som namnet antyder ska den iväg för att studera planeten Mars.


(Bildkälla: Olaf Frohn/Armchair Astronautics)


Olaf Frohn har förstås också en bild som visar rymdteleskopen/rymdobservatorierna. Bilden är från juli i år. Det är som synes ett myller av teleskop och observatorier!


(Bildkälla: Olaf Frohn/Armchair Astronautics)