torsdag 4 juli 2013

Snart dags för nästa rymdsond till månen - LADEE

Den 5 september är det dags för nästa rymdsond att sändas upp. Det är månsonden LADEE som ska studera månens atmosfär. Jag har skrivit en hel del om denna rymdsond tidigare här i bloggen (se bl a HÄR). NASA har producerat en animation som visar sonden "i luften".


(Källa: NASA)

Det finns bra och mindre bra landningsplatser på Mars!

Idag är det 16 år sedan som det första Marsfordonet, Mars Pathfinder, landsattes på Mars. Det var väl antagligen ingen slump att man valde just 4 juli, den amerikanska nationaldagen, för denna historiska landning. Pathfinder var det första fordonet som körde omkring på den röda planeten. Den blev en föregångare till de efterföljande fordonen Spirit, Opportunity och Curiosity. Bilden nedan visar landningsplatsen för detta fordon. Man kan ju tänka sig bättre ställen att landa på än den här! Det är stenar så långt ögat kan skåda. Likväl lyckades Pathfinder köra omkring och göra en del värdefulla observationer under knappt tre månaders tid.

Fordonet syns nästan inte bland alla stenarna, men kan ses mitt i bilden (klicka på bilden för att förstora den). I förgrunden syns Marslandarens landningsramp.


(Bildkälla: NASA)