torsdag 20 oktober 2011

Rymdteleskopet HERSCHEL har hittat en "ocean" med vatten kring en stjärna

Igår kom nyheten om att rymdteleskopet Spitzer har upptäckt ett annat solsystem som är utsatt för ett kometbombardemang (se mitt inlägg igår). Idag kommer nyheten att rymdteleskopet HERSCHEL vid observation av en stjärna under bildande hittat stora mängder vatten i stjärnans ackretionsdisk (ur vilket ett "solsystem kan bildas med planeter och andra himlakroppar). Det är första gången man hittar vatten en bit ut i disken. Det ger förutsättningar att stora mängder is klumpar ihop sig till kometer, som vid nedslag på planeter kan föra dit vatten. Det är inte heller några små mängder vatten man hittat. Det sägs motsvara tusentals jordoceaner.  Stjärnan, som heter TW Hydrae, är bara 10 miljoner år gammal och är belägen ca 175 ljusår från oss i stjärnbilden Vattenormen. Den syns på södra stjärnhimlen och är den största av våra 88 stjärnbilder.

Som jag skrev igår så kan vi, vid studier av närliggande stjärnor och exoplaneter, få ökad kunskap om hur vårt solsystem bildades och utvecklades. Det kan också innebära att många av de teorier som finns kring solsystemets utveckling nu delvis kan komma att bekräftas via studier av liknande solsystem.

Det kanske finns mängder med solsystem med planeter som har vatten! Och liv!

Artist's concept illustrates an icy planet-forming disk around a young star called TW Hydrae
En illustration på hur det skulle kunna se ut (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2011-327&rn=news.xml&rst=3177

Fler bilder på Saturnusmånen Enceladus

Rymdsonden CASSINI flög förbi Saturnusmånen Enceladus igår och redan idag kan vi se fotografierna (i råformat). Det är onekligen fantastiskt!

Här kommer ett par av de bilder som NASA presenterar på sin Cassini-bildsida.


(Bildkälla: NASA)

Den ensamma kratern i den övre delen av bilden torde vara relativt ny. Bilden togs 19 oktober på 46.310 kilometers avstånd.


(Bildkälla: NASA)

Den här bilden är tagen på lite längre avstånd, 127.071 kilometer, och visar Enceladus med Saturnusringarna i bakgrunden. Visst är det mäktigt!

Enceladus
(Bildkälla: NASA)

En närbild som visar månens kraterfyllda yta.

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/news/cassinifeatures/feature20111019/

Mycket Ryssland just nu: Nu finns ryska planer på att leta efter vatten på månen

Rysk rymdfart är i högsta grad i rampljuset just nu, även om dagens uppskjutning av Soyuz-raketen med ESA:s Galileo-system blev uppskjuten. Dels pågår de sista förberedelserna för uppskjutning av rymdsonden Phobos Grunt, dels rapporterar SpaceDaily idag om de ryska planerna vad gäller utforskningen av månen. Häromdagen rapporterades också om de ryska planerna på en månbas. Mer om det nedan, men först om de ryska planerna på att leta efter vatten på månen.

Ryska forskare har utsett sex tänkbara landningsplatser på månen för månlandaren Luna Glob, som planeras sändas till månen 2014. Luna-Glob har utvecklats särskilt för att studera någon av månens polarregioner, som skiljer sig från de områden som de amerikanska Apollosonderna och de ryska Lunasonderna tidigare studerat. Man tror sig kunna finna vatten i kratrarna i polarregionerna, eftersom de ligger i ständig skugga. Det kan tänkas att detta område liknar de områden med permafrost som finns på jorden. På grund av svag gravitation och tunn atmosfär kan månen inte behålla flytande vatten annat än under ett istäcke.

Lander
Luna-Glob (Bildkälla: NPO Lavochkin)

Ryska forskare påpekar att förekomst av vatten är en viktig förutsättning för en kommande rymdstation på månen. Universe Today beskrev de ryska planerna i en artikel i tisdags. Det handlar om att skicka bemannade rymdfarkoster till månen. Tanken är att man ska bygga en enklare rymdstation i en krater eller "grotta" på månen där man skyddas från strålning och meteorer. I de ryska planerna finns också, som ett led i förberedelsearbetet inför bemannade månfärder, att sända ännu en obemannad rymdsond, Luna Resurs, till månen.

När nu amerikanarna har gett upp planerna på ytterligare astronauter på månens yta, så kanske vi i framtiden får följa ryska kosmonauters månpromenader m.m!

Läs mer på: http://www.space-travel.com/reports/Lunar_Probe_to_search_for_water_on_Moon_999.html

Läs också: http://www.universetoday.com/90031/russia-eyes-caves-on-moon-for-setting-up-a-lunar-base/