fredag 14 december 2012

Rymdsondskrasch om tre dagar på månen

Sent på kvällen den 17 december är det slut på rymdsonderna Ebb och Flows utforskning av månen. Då kommer de nämligen att krascha mot ett berg vid månens nordpol! Det sker planerat därför att rymdsondernas bränsle är slut och uppdraget är fullgjort. Rymdsonderna behövs inte längre och förstörs därför för säkerhets skull. De riskerar annars att bli okontrollerbara.

Man har valt en kraschlandningsplats som är långt ifrån tidigare landningsplatser på månen och där man inte riskerar att förstöra något av vetenskapligt värde. Tanken är att de två sonderna ska krascha på ungefär samma ställe. Först Ebb och ca 20-30 sekunder senare Flow. De kommer att ha en hastighet på hela 6.000 kilometer i timmen vid kollisionen. Vilka smällar det kommer att bli! Tyvärr kan det hela inte observeras från jorden. Däremot kommer rymdsonden LRO att studera nedslagen. Det är inte första gången en rymdsond kraschas på månen. I oktober 2009 kraschade rymdsonden LCROSS, en del av LRO, vid månens sydpol. Forskarna vill vid dessa kollisioner studera effekterna av nedslag vad gäller kraterbildning och hur materia kastas iväg över månytan.


(Källa: NASA via Youtube)


Emily Lakdawalla beskriver ingående på Planetary Society Blog de två sondernas sista skälvande dygn.

Idag är det förresten prick 40 år sedan som den sista bemannade rymdfärden, Apollo 17, lämnade månen för återfärd till jorden. Astronauten Eugene Cernan var den siste (senaste?) människan som promenerade på månens yta. Han hade också nöjet att köra bil på månen. Hela 40 år sedan alltså!


(Bildkälla: Wikipedia)