torsdag 2 maj 2013

Gigantiska jordskred och lavaflöden på ett av solsystemets högsta berg, Olympus Mons

ESA:s rymdsond Mars Express har tagit bilder av området kring Olympus Mons på Mars. Olympus Mons är en gammal utslocknad vulkan och en av solsystemets högsta bergstoppar med sina 22 kilometer i höjd. Bilderna visar hur landskapet formats av gigantiska jordskred och lavaflöden samt av tektonisk aktivitet. Forskarna menar att de upp till två kilometer höga bergkammarna är resultatet av att delar av vulkanen kollapsade.


(Bildkälla: ESA)


Området ligger ca 20 mil öster om Olympus Mons. Jordmassorna som glidit ner för berget har spridit ut sig över ett stort område och delvis täckts av lava. Bilderna nedan visar ett kuperat område där dalgångarna täckts med lava samt ett område där lavan nästan skapat en helt slät yta. Kratrarna i bilden längst ner har skapats senare.


(Bildkälla: ESA)


(Bildkälla: ESA)

Nioåring har föreslagit Bennu som namn på en asteroid

Många vill vara med och döpa himlakroppar i vårt solsystem. En ganska infekterad namnstrid pågår just nu vad gäller rätten att ge namn åt exoplaneten kring vårt närmaste stjärnsystem, Alpha Centauri (läs HÄR). Även andra namntävlingar har genomförts, t.ex beträffande två av Plutos månar. Nu har självaste NASA arrangerat en namntävling för den asteroid som rymdsonden OSIRIS-REx ska besöka om några år. Nioårige Michael Puzio vann med namnförslaget Bennu. Det är utan tvekan ett bättre namn än det som vetenskapsmännen döpt denna stenklump till, nämligen (101955) 1999 RQ36. Nu återstår att se om man anammar Bennu som namn för asteroiden i den fortsatta rapporteringen inför uppskjutningen av OSIRIS-REx år 2016. NASA hade en motsvarande namntävling rörande de två månsonderna i GRAIL-projektet (som döptes till Ebb och Flow), men envisades sedan likväl med att använda GRAIL-namnet i sin nyhetsrapportering. OSIRIS-REx förresten? Det låter som namnet på en dinosaurieart. Kunde man inte döpt om rymdsonden samtidigt?


Illustration av OSIRIS-REx (Bildkälla: NASA)


Bennu associerar till egyptisk mytologi och dess motsvarighet till den grekiska mytologins fågel Fenix. Nioårige Michael tyckte nämligen att rymdsondens robotarm såg ut som fågelns nacke och vingar. Någon som undrar vad OSIRIS-REx står för? Jo, Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer!! Be mig inte förklara vad det betyder!!