måndag 28 oktober 2013

Dagens rymdvideo: En flygtur över Mars

Ojojoj, vilken häftig video som det tyska rymdcentrat DLR producerat! Det är rymdsonden Mars Express som flyger över Mars. DLR:s High Resolution Stereo Camera har tagit en massa bilder som satts samman till en video. "Filmen", som publicerades redan i somras, tål att visas hur många gånger som helst. Den visar verkligen vilket spektakulärt landskap det är på den här planeten.


(Källa: DLR)

Kratrar, sprickor och jordskred

I det digra nyhetsflödet från NASA kan det vara läge att plocka ut ett par nyligen publicerade bilder som visar hur planetytor kan formas av yttre och inre krafter. Det är bilder som visar kratrar, sprickdalar och jordskred på solsystemets två minsta planeter, Merkurius och Mars. Vi börjar med Merkurius och en bild som rymdsonden MESSENGER tog den 2 oktober. På bilden syns kratrar så långt ögat skådar. Denna planet har verkligen utsatts för ett rejält meteorbombardemang.


(Bildkälla: NASA)

De två följande bilderna är tagna av rymdsonden Mars Odyssey's THEMIS-kamera i  förra veckan. Den första bilden visar en sprickdal i området Elysium Fossae. I bilden syns också en stor mängd små kratrar.


(Bildkälla: NASA)


Den andra bilden visar ett område där ett enormt jordskred har inträffat. Stora mängder grus och sten har rasat ner i dalen.


(Bildkälla: NASA)