tisdag 14 augusti 2012

Rekordhastighet på ett solutbrott har noterats

Rymdsonden STEREO har noterat en mycket snabb CME, dvs en koronal massutkastning. från solen. Den 23 juli i år kastades solmateria ut i rymden med en hastighet på ca 3.000 kilometer i sekunden! Rymdsonden, som observerat solen sedan 2006, har aldrig tidigare mätt upp en sådan hastighet på en CME. Det ser ganska dramatiskt ut på NASA-filmen:

(Källa: NASA)

9 kratrar på Merkurius har fått "konstnärliga" namn

Internationella Astronomiska unionen har nu döpt ytterligare 9 av Merkurius kratrar. De är alla lokaliserade vid planetens nordpol. Samtliga har fått namn efter författare, konstnärer eller musiker. Så nu har vi t.ex en krater som heter Tolkien (knappt 50 kilometer i diameter) och en som heter Gaudi. Sedan tidigare har ett stort antal kratrar namngivits allteftersom rymdsonden Messenger fotograferat Merkuriusytan. Så de 9 kratrarna blir grannar med bl a kratern Mendelsohn och kratern Goethe. Kulturellt ska det vara!


Curiosity snart redo att börja köra omkring på Mars

Det kommer statusrapporter angående Marsfordonet Curiosity ganska frekvent (åtminstone de första veckorna). NASA berättar i en 2 minuter lång film om vilka tester m.m man gjort under veckan. Det ser ut som allt fungerar enligt plan. Ny programvara laddas till Curiosity inför det uppdrag den nu har framför sig. Kolla in filmen här.

(Källa: NASA)