lördag 20 augusti 2011

Rymdsonden STEREO har filmat en solstorm som når jorden

Det är mycket nyheter kring utforskningen av solen just nu. Rymdsonden STEREO har filmat hur en solstorm når jorden. På NASA:s websida finns en häftig film som visar det hela. Det är första gången en rymdsond fångar detta på film. De olika rymdsonderna som utforskar solen ger allt bättre möjligheter att förutsäga rymdväder och hur det påverkar oss på jorden.

Stereo, som namnet antyder, består av två olika rymdsonder som kretsar på varsin sida runt solen. Det är Stereo-A som har filmat solstormen.

Illustration of the orbital positions and fields of view of the STEREO spacecraft during the December 2008 CME.
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/stereo/news/solarstorm-tracking.html

Påverkar senaste veckans tekniska missöden planerade rymdsondsprojekt?

Det har varit en vecka full med rapporter om tekniska problem med diverse rymdfarkoster. Både Ryssland och Kina har råkat ut för rejäla bakslag i veckan som gått.

Ryssland sköt upp en mycket kraftfull kommunikationssatellit i torsdags från Baikonur i Kazakstan, men tappade kontakten med den kort efter uppskjutningen. Försök pågår att återfå kontakten med satelliten.

Kina sände samma dag upp en s.k experimentsatellit, som man förlorade kontakten med. Det kinesiska rymdprogrammet har annars varit ganska lyckat med få missöden. Det här var andra gången sedan 1996 som man förlorar kontakten med en satellit.

Dessa problem kan komma att få konsekvenser för de lite större rymdsondsprojekt som är planerade i närtiden. Redan inom några veckor planeras ju uppskjutning av det kinesiska rymdlaboratoriet Tiangong-1. Frågan är om kineserna avvaktar för att säkerställa att inga nya missöden uppstår. Även ryssarna planerar ju uppskjutningar av rymdsonder inom den närmaste tiden, som eventuellt kan påverkas av det som hände med kommunikationssatelliten.

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/

Läs också: http://spaceflightnow.com/news/n1108/19tiangong/

Ny metod att tidigt upptäcka kraftig solaktivitet

Forskare vid Stanford University har med hjälp av rymdsonden SDO:s observationer utvecklat en metod för att tidigt identifiera solaktivitet i solens inre. Det är två instrument på SDO,  Helioseismic Imager och Magnetic Imager, som möjliggör att solfläckar och solflares kan förutsägas innan de syns på solytan. Forskarna kan med hjälp av ljudvågor "se" hur solfläckar bildas i ett tidigt stadium i solens inre. Dessa ljudvågor skapas i konvektionsceller nära solytan och sänds in i solen för att där reflekteras tillbaka. Tidiga stadier av solfläckar kan därmed identifieras så djupt som 65.000 kilometer in i solen.

Genom att kunna förutsäga när solfläckar uppstår blir det möjligt att få förvarning om solaktivitet som kan störa elektronisk utrustning i rymden och på jorden. Målet är att få en förvarning om solaktiviteter 3 dagar i förväg.


Kraftig solaktivitet (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110819141524.htm