söndag 9 september 2012

Om bl a Jupiter i senaste numret av Populär Astronomi

Alltid lika kul när tidskriften Populär Astronomi dyker upp i brevlådan. Det senaste numret verkar lovande. Där finns en längre artikel om Jupiter, planeternas planet, och kommande rymdsondsbesök dit. Där finns också en hel del fina bilder från Curiositys äventyr på Mars, om Kinas rymdplaner och om teleskop på hög höjd i Chile samt en hel del annan intressant läsning.

Curiosity ska börja använda sin arm

Marsfordonet Curiosity ska nu börja använda alla de instrument som finns på den speciella arm som den utrustats med. På bilden nedan har en av Curiositys kameror tagit en bild på denna arm som bl a har den borr som Curiosity ska använda för att borra sig ner genom den steniga Marsytan.


(Bildkälla: NASA)

Till dags dato har Curiosity kört totalt 109 meter. Den rör sig så sakteliga mot en formation som heter Glenelg där mer omfattande observationer ska ske. Återstår ca 300 meter dit. Den närmaste veckan ska diverse instrument testas och sedan fortsätter färden mot Glenelg. Bilden nedan, tagen av rymdsonden MRO, visar Curiositys landningsplats och körning så här långt.


(Bildkälla: NASA)

En av Curiositys kameror har tagit en närbild av marken där Curiosity befinner sig. Kamerans dammskydd har tagits av och skärpan tycks vara utmärkt. Bilden täcker mindre än en kvadratmeter.


(Bildkälla: NASA)