lördag 10 december 2011

Rymdsonden MESSENGER har tagit foto av en nybildad krater på Merkurius

Rymdsonden MESSENGER tävlar med kusinen Dawn om att ta häftiga bilder. Nu senast kom en fin bild som visar en relativt nybildad krater på Merkurius. De ljusa "strålarna" ut från kratern har änny inte hunnit suddas ut av tidens gång. Strålformen ger en antydan om i vilken vinkel meteoren slog ner på planetens yta. Kratern som bildades heter Mena.

Image from Orbit of Mercury: The Bright Rays of Mena
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/messenger/multimedia/messenger_orbit_image20111209_1.html

Blixt och dunder på Venus?

På American Geophysical Unions konferens i San Fransisco presenterades nya data från rymdsonden VENUS EXPRESS. Denna sond har fångat upp radiosignaler som visar på elektromagnetiska vågor från Venus atmosfär. Innebär det månne att det blixtrar till i Venus atmosfär emellanåt? Frågan om åskväder på Venus har diskuterats en hel del under ett drygt decennium. Tidigare rymdsonder, t.ex Cassini, har inte kunnat mäta upp någon blixtrande aktivitet på Venus. Det finns också viss skeptisism bland forskare, som vill se tydliga visuella bevis på blixtar innan man riktigt vill tro på nyheten.

Läs mer på: http://blogs.agu.org/geospace/2011/12/09/lightning-on-venus/

Rymdsonden DAWN flyger nu lågt över asteroiden Vestas yta

Rymdsonden DAWN har nu gått in i s.k Low Altitude Mapping Orbit (LAMO), vilket innebär att den nu kretsar runt asteroiden Vesta på endast 210 kilometers avstånd. På måndag startar observationerna från denna nya omloppsbana. Vi lär få se än mer detaljerade bilder från asteroidytan. Under de senaste veckorna har rymdsonden sakta sänkt sig närmare asteroidytan. Under den tidigare fasen, High Altitude Mapping Orbit (HAMO) var avståndet 680 kilometer.

status Header
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://dawn.jpl.nasa.gov/mission/status.asp

Solens utbrott kan vara ganska spektakulära!

Solen har med jämna mellanrum utbrott då enorma gas- och plasmamoln kastas ut från solytan. Bilden nedan visar ett stort utbrott i förrgår. Gas och plasma når ett flertal jorddiametrar ut från solytan. Visst är det vackert!

NASA har en bra websida där rymdsonden SDO:s observationer av solen visas i princip i realtid. Så vill man veta hur det ser ut på solen just nu så klicka här.


(Bildkälla: NASA)

Solens aktivitet följs också av en annan rymdsond, SOHO. Veckans bild från denna rymdsond visar en sol som ser ut att explodera!


(Bildkälla: NASA)

Läs mer här: http://sdo.gsfc.nasa.gov/

Läs också: http://soho.nascom.nasa.gov/pickoftheweek/old/09dec2011/

Ännu en häftig bild från rymdsonden CASSINI

Det finns väl knappast någon rymdsond som försett oss med så mycket häftiga bilder som CASSINI. Det tycks komma nya spektakulära bilder så gott som varje vecka. Den senaste i raden visar en kvartett Saturnusmånar i och kring Saturnus ringsystem. Den stora grå månen i bakgrunden är Titan (5.150 kilometer i diameter) och den ljusa halvstora månen Dione (1.123 kilometer i diameter). Dessutom syns två små månar i Saturnusringarna. Den lilla pricken till höger om ringarna är Pandora (81 kilometer i diameter) och i bildens vänstra del, i gapet mellan ringarna, syns Pan (endast 28 kilometer i diameter).

På måndag kommer Cassini väldigt nära månen Dione, endast 99 kilometer ifrån, och sonden kommer då att söka efter tecken på någon form av inre aktivitet. Eventuell förekomst av en tunn atmosfär ska också undersökas. Det finns tecken som tyder på att det kan finnas en sådan. Självklart kommer också månytan att studeras i detalj.

A quartet of Saturn's moons
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/whycassini/cassini20111209.html