tisdag 13 december 2011

Nytt nummer av Populär Astronomi, Higgspartikeln och ett par lussebullar

I brevlådan låg nya numret av Populär Astronomi och i nyhetsskörden på nätet en hel del om Higgspartikeln. Det gör inte så mycket att det regnar och blåser. Man kan med gott samvete sitta i soffan och läsa tidning, äta lussebulle och fundera på alla dessa små partiklar som förklarar tillvaron. Indikationer på att man hittat spår av Higgspartikeln är spännande. Läs mer om detta på bl a Populär Astronomis websida.

Ny katalog med exoplaneter i den "beboeliga zonen"

Det finns sedan länge en katalog som listar alla exoplaneter, The Extrasolar Planets Encyklopaedia, men den har nu kompletterats med en katalog som endast registrerar de exoplaneter som finns i den s.k beboeliga zonen och kan vara beboeliga. Det är ett område på ett visst avstånd kring en stjärna där förutsättningar för liv är särskilt goda. Katalogen, The Habitable Exoplanets Catalog, administreras av Planetary Habitability Laboratory, Universitetet i Arecibo, Puerto Rico.

Det är till dags dato endast två exoplaneter som anses kunna vara beboeliga. Dessa är HD 85512 b och Gliese 581 d, där data fullt ut kunnat bekräftas. Det senaste Keplerfyndet Kepler 22 b uppfyller faktiskt inte de uppställda kriterierna som man satt upp. Här saknas dock fortfarande en del viktiga fakta innan man kan uttala sig om denna exoplanet är beboelig eller inte.


(Bildkälla: Planetary Habitability Laboratory)

Siffran under resp planet står för Earth Similarity Index, dvs hur lik jorden en planet bedöms vara. Utöver dessa planeter finns en hop tänkbara beboeliga planeter, se bilden nedan. Planeterna är här rankade efter hur lika jorden de kan tänkas vara och som synes finns ett stort antal planeter som kan vara än mer beboeliga än HD 85512 b och Gliese 581 d, som rankas ganska lågt. Det är fynd som rymdteleskopet Kepler har gjort och där ytterligare studier behövs för att bekräfta huruvida det är beboeliga planeter man hittat.



Läs mer på: http://www.universetoday.com/91641/the-habitable-exoplanets-catalog-is-now-online/

Läs också: http://phl.upr.edu/projects/habitable-exoplanets-catalog

Rymdsonden DAWN:s första bilder från låg omloppsbana

Rymdsonden DAWN är nu i en låg omloppsbana (210 kilometer över ytan) runt asteroiden Vesta och de första bilderna har publicerats. Det är en fascinerande värld som visas i dessa detaljbilder.

Artist's concept shows NASA's Dawn spacecraft orbiting the giant asteroid Vesta
Flertal sammanfogade bilder och med rymdsonden "inklistrad" (Bildkälla: NASA)

Bilden nedan är tagen från rymdsonden när den var på väg ner till den lägre omloppsbanan och är tagen från 230 kilometers avstånd. I bilden syns dels tydliga kratrar, men också andra stora gropformiga ojämnheter.

Asteroid Vesta
(Bildkälla: NASA)

NASA:s plan är att låta rymdsonden kretsa i denna låga bana i minst 10 veckor, så vi kan se fram emot en stor mängd detaljfoton.

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/dawn/news/dawn20111212.html

Rymdsonden CASSINI:s närbild av Saturnusmånen Dione

Rymdsonden CASSINI for förbi Saturnusmånen Dione på nära håll igår och tog bilden nedan. De två mindre månarna i bilden är Epimetheus (diameter ca 120 kilometer) och Pandora (ca 100 kilometer "på längden"). Den lite mer runda av de två är Epimetheus. Det avlånga objektet är Saturnusringarna.

Dione ser lite jämntråkig ut, men har en stor mängd mindre kratrar. Den är i det närmaste rund och har en diameter på 1.120 kilometer. Den består huvudsakligen av vattenis men har en relativt stor kärna bestående av tyngre ämnen.

På sin väg genom Saturnussystemet är det nu dags för Cassini att få närkontakt med månen Titan. Bilder från detta möte kommer under de närmaste dagarna.

Dione
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/whycassini/cassini20111212.html