torsdag 15 augusti 2013

En nova på stjärnhimlen!

Det är inte ofta man kan titta på en supernova eller en nova med en fältkikare, men nu är det läge att leta fram sin gamle kikare. Populär Astronomi och Cassiopeiabloggen skriver utförligt om novan, som går att hitta i stjärnbilden Delfinen. Den går att finna tätt intill den s.k sommartriangeln, som består av de ljusstarka stjärnorna Deneb, Vega och Altair. Det krävs dock lite klar himmel, vilket tyvärr är sällsynt här i Göteborg.
Keplerteleskopet gick inte att laga

NASA:s team som arbetar med Keplerteleskopet har nu gett upp försöken att få rätsida på de tekniska problem som teleskopet råkade ut för i maj i år. Teleskopet tappade helt enkelt förmågan att stabilt observera det område på stjärnhimlen som den riktat in sig på. NASA ska nu klura på om teleskopet kan ges något annat vetenskapligt uppdrag. Återstår att se vad det kan tänkas bli.

Keplerteleskopet har upptäckt 135 exoplaneter och flera tusen planetkandidater. Teleskopet har inneburit en revolution för utforskningen av planeter kring andra stjärnor. Trist att tekniska problem sätter stopp för detta framgångsrika projekt.


Illustration av Keplerteleskopet (Bildkälla: NASA)