tisdag 4 juni 2013

Rymdbloggarna har varit aktiva i veckan!

Det är inte bara jag som bloggar om rymdsonder och annat spännande som händer i rymden. Även om antalet svenska rymdbloggare är relativt litet så är många av dem ganska flitiga (om jag nu får skryta för mina "kollegors" och min egen räkning). Här kommer ett utdrag av vad övriga rymdbloggare skrivit om de senaste dagarna:

Arielspace
Det verkar vara en intensiv skytteltrafik till den internationella rymdstationen (ISS). Knappt har en besättning lämnat stationen innan nästa är på väg upp. Mycket materialtransporter verkar det också vara. Arielspace redovisar på sin websida årets tidtabell till ISS. Antalet aktörer ökar också allteftersom nya raketer och farkoster utvecklas. SpaceX fortsätter med sina transporter av förnödenheter och material. Rymdbolaget Orbital Sciences ska också göra sin första testflygning till ISS i höst. Annars är det fortfarande mest ryska raketer som används, även om den europeiska ATV/Ariane-kombon kommer att bli en konkurrent att räkna med. Imorgon är det tänkt att den första uppskjutningen av ATV-4 i med en Arianeraket kommer att ske från franska Guyana.


Bild från ISS av soluppgång (Bildkälla: NASA)


Cassiopeiabloggen
Vår rymdbloggsnestor Ulf R. Johansson levererar löpande läsvärda artiklar på Cassiopeiabloggen. De senaste dagarna har vi bl a kunnat  läsa om solprotuberanser (inklusive ett par fantastiska solbilder), om exoplaneter och om den där asteroiden som svischade förbi jorden häromdagen. Ulf bidrar också till att vidga vyerna för oss andra rymdnördar med sina historiska anekdoter.

Rymden idag
Dag Kättström på RymdenIdag skriver inte så ofta, men när han skriver är det alltid läsvärt. Förra veckan bevakade han presskonferensen om de svenska Prismasatelliterna och deras nya uppdrag och rapporterade om det hela på bloggsidan.

Rymdkanalen
Även Rymdkanalen bevakar uppskjutningen av ATV:n (som för övrigt döpts till Albert Einstein). Rapporteringen på Rymdkanalens blogg har blivit allt bättre och nu kommer det nästan dagligen intressanta artiklar. Vi har fått läsa om Curiositys upptäckter på Mars och om ESO:s stora VLT-teleskop. Rymdkanalen presenterar också sin spellista på Spotify vad gäller rymdlåtar. Trevligt!

Rymdväder
En av mina favoritbloggar är utan tvekan Rymdväder, som ger en mycket detaljerad och intressant rapportering av solaktiviten. Eftersom det är en hög solaktivitet mest hela tiden just nu så är rapporteringen frekvent.

Sedan har vi ju förstås Populär Astronomi, men den räknar jag inte som blogg utan som en mer "ordinär" websida (vad nu skillnaden är mellan blogg och websida?!). Robert Cumming rapporterar löpande om intressanta nyheter på websidan. Det finns ytterligare några rymdbloggare som dock inte skrivit så mycket på senare tid.


Hela ytan på Merkurius har nu kartlagts

Rymdsonden Messenger har kartlagt hela ytan på Merkurius och vi kan nu se rubb och stubb av denna planet i detalj. Bilderna nedan visar de två polarområdena på Merkurius. Det är kraterfyllda områden minst sagt! Klicka på bilden för att förstora den.


(Bildkälla: NASA)