tisdag 10 september 2013

"Rymdvinden" har ändrat riktning under de senaste 40 åren

Rymdsonder studerar många olika aspekter av rymden förutom sina primära uppdrag, som ofta är att studera solen, planeterna, månen eller något annat objekt. Nästan alla rymdsonder har någon form av partikeldetektor som mäter omfattning och riktning på de partiklar som träffar rymdsonden. Det kan vara partiklar som härstammar från vårt solsystem eller s.k interstellära partiklar som kommer från "yttre rymden". Studier av data från elva olika rymdsonder som utforskat vårt solsystem under fyra decennier visar att partiklar från rymden verkar ha ändrat riktning. SpaceDaily rapporterar om dessa studier på sin websida.


Solsystemet på väg genom det interstellära molnet (Bildkälla: NASA)


Vårt solsystem far med hög hastighet genom det interstellära molnet och krockar då kontinuerligt med interstellära atomer. Det var när forskarna upptäckte att rymdsonden IBEX 2012 identifierat partiklar från en lite annan riktning än en tidigare sond, Ulysses, hade gjort på 1990-talet. Forskarna började titta på data från fler rymdsonder och upptäckte då vissa variationer i partikelriktning. Bland rymdsonderna som mätt partiklar återfinns bl a MESSENGER, STEREO och några riktigt gamla rymdsonder från 1970-talet. Även om mätmetoderna utvecklats så visar studierna av data att rymdvinden ändrat riktning med mellan 4 och 9 grader under de senaste 40 åren. Tidigare har man trott att det interstellära mediet varit konstant, men det visar sig nu vara högst dynamiskt i sin interaktion med heliosfären. Det krävs ytterligare forskning för att förklara orsaken till partiklarnas riktningsändringar.

1.000 fina bilder från Merkurius

Rymdsonden Messenger har kretsat kring Merkurius i två och ett halvt år och förstås hunnit ta mängder med bilder på denna solsystemets innersta planet. De bästa bilderna har presenterats av NASA som s.k "Featured Images". Nu har man nått upp till 1.000 sådana bilder och firar det med att publicera nedanstående mosaikbild som visar en del av höjdpunkterna. Tjusigt! Klicka på bilden för att förstora den.


(Bildkälla: NASA)

Jag har skrivit mycket om Messenger tidigare här i bloggen (se HÄR), men inte så mycket under det här året. Vi får väl se om det kommer några nya stora nyheter framöver. Det kommer dock en del fina bilder löpande. Bilden nedan är från en "överflygning". På Planetary Society Blog har Bill Dunford skrivit om den senaste tidens utforskning.


(Bildkälla: NASA)