fredag 16 mars 2012

Svenska rymdsondsprojekt

Jag skrev igår om svenska rymdprojektsidéer (läs här). Det var ju så att Robert Cumming på Populär Astronomi beskrev i en webartikel ett antal idéer som lagts fram till vår utbildningsminister Jan Björklund. Personligen gillar jag idéen med att skicka upp ett miniteleskop - projektet "CHEOPS". Rymdmyndigheten, alternativt Populär Astronomi, skulle kanske anordna en omröstning om vilket projekt som rymd-Sverige borde satsa på. För visst vore det häftigt med en svensk (eller åtminstone svensktillverkad) rymdsond/satellit igen. Vi har ju haft några sådana under årens lopp såsom SMART-1 och ODIN. Vi har ju dessutom kanske möjlighet att skicka upp sonden från från vår egen rymdbas Esrange.

Varför inte låta svenska skolungdomar rösta på bästa idé! Det hade varit en kul grej för att öka astronomiintresset! Det gäller ju då förstås att först ha säkerställt att det finns pengar till att också genomföra projekten. Men eftersom Björklund ju är utbildningsminister så kanske han skulle tända på idéen och fixa fram pengarna. Annars kan det nog bli ett bakslag.

Läs mer på: http://www.popast.nu/2012/03/5-smarta-svenska-satellitideer-ska-inspirera-jan-bjorklund.html

Rymdsonden VENUS EXPRESS åter i full funktion efter "solproblemen"

ESA meddelar idag att rymdsonden VENUS EXPRESS nu är fullt funktionsduglig igen efter att man fått ordning på sondens positioneringskameror. Det var ju så att den kraftiga solstormen för en vecka sedan störde dessa kameror så mycket att den tappade orienteringen. Kamerorna kollar sondens position i förhållande till några stjärnor. Det som hände var att solstormen förblindade dessa kameror temporärt. Nu ska det hela fungera igen meddelar ESA.

Läs mer på: http://www.esa.int/SPECIALS/Operations/SEM402BYLZG_0.html

Ännu en fantastisk film om månen från NASA!

NASA är bra på att göra filmer och animationer. Här kommer ännu en fantastisk film från rymdsonden LRO:s utforskning av månen. Vi får helt enkelt följa med på en rundtur runt månen och se dess stora och små kratrar, dess utslocknade vulkaner, dess berg och djupa dalar m.m. Rymdsonden har tillbringat 1.000 dagar i omloppsbana runt månen. Se och njut!

(Källa: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/LRO/news/vid-tour.html

ESA fortsätter planera för två ExoMars-rymdsonder, 2016 resp 2018

Den europeiska rymdmyndigheten ESA meddelar från ett möte som hölls igår med rymdmyndighetens medlemsstater att man, trots finansieringsproblem, fortsätter planera för uppskjutning av två rymdsonder till Mars i det s.k ExoMars-projektet. Den tidigare tidtabellen med en sond 2016 och en sond 2018 kvarstår alltså tillsvidare.  Det gäller nu för ESA att hitta pengarna för de två rymdsonderna. Kanske blir det Ryssland som fixar fram pengarna. Man har ju aviserat från den ryska rymdmyndigheten Roscosmos sida att man är intresserade att vara med i projektet. NASA:s deltagande är nog inte att räkna med, eftersom projektet inte fanns med i president Obamas budget och plan inför 2013. För att klara en uppskjutning i det uppskjutningsfönster som är 2016 måste projektet snart övergå från planering till genomförande.


En illustration av hur detta Marsfordon kan tänkas se ut (Bildkälla: Wikipedia)

Läs mer på: http://www.marsdaily.com/reports/Europe_hopes_to_save_Mars_mission_999.html