onsdag 25 januari 2012

Marsfordonet OPPORTUNITY firar åtta år

Idag är det åtta år sedan som Marsfordonet OPPORTUNITY landade på Mars yta. Sedan dess har den i sakta mak rullat omkring på Mars och studerat omgivningarna. Just nu är den i vad man skulle kunna kalla vintervila i Greeley Haven, som är en liten brant i närheten av Endeavour Crater. Att den står i en liten brant gör att solpanalerna får lite mer sol på sig, vilket är tänkt att pigga upp åttaåringen inför kommande utforskningar.

Grattis på födelsedagen får man väl säga!


Opportunitys utsíkt just nu (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://marsrover.nasa.gov/gallery/press/opportunity/20120124a.html

Ryska rymdprogrammet fram till 2016

Enligt SpaceDaily har den ryska regeringen finansierat fortsatt utforskning av rymden fram till 2016. I planerna finns två rymdsonder till månen, en till Venus samt ett antal mindre forskningssatelliter. Därutöver fortgår diskussionerna om ett ryskt deltagande i NASA/ESA-projektet ExoMars och tydligen också om ett eventuellt samarbete med ESA vad gäller en sond till Jupiter och till en asteroid. Den asteroid man funderar på heter Apophis, som är en asteroid som kan tänkas kollidera med jorden någon gång i framtiden. För 7-8 år sedan fanns indikationer på att denna asteroid kom oroväckande nära jorden år 2029. Nu bedöms risken dock vara väldigt liten.

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/reports/Russia_space_programs_fully_financed_until_2016_999.html

Rymdsonden som ska komma i närkontakt med solen

I dessa solstormstider ska jag påminna om att NASA och ESA planerar att skicka upp en rymdsond, SOLAR ORBITER, för att studera solen på närmre håll än vad som hittills gjorts. Med nära menas att den kretsar runt solen i en omloppsbana som ligger någonstans mellan Merkurius och Venus omloppsbanor. Ett varv runt solen tar ca 150 dygn. Det är således inte så jättenära solen. Rymdsonden MESSENGER är ju faktiskt lite närmare när den kretsar kring Merkurius.

Jag skrev lite om det i oktober 2011 (läs här). Uppskjutningen är planerad att ske år 2017. Tanken är att rymdsonden mer i detalj ska observera soleruptioner av olika slag. Forskarna hoppas få bättre förståelse för hur solen påverkar sin omgivning via solvinden.


En Solar Orbiter-plansch (Bildkälla: ESA)

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/reports/NRL_SoloHI_Instrument_Selected_for_Flight_on_Solar_Orbiter_Mission_999.html