söndag 18 september 2011

Kan det verkligen finnas en ocean under Plutos frusna yta?

Forskare vid University of California har genom beräkningar kommit fram till att dvärgplaneten Pluto kan gömma en stor ocean med flytande vatten under den frusna och iskalla ytan (-230 grader C). Detta rapporterar tidskriften Popular Science. Det kommer löpande rapporter om flytande oceaner på våra planeter, dvärgplaneter och månar. Men finns dom verkligen? Det känns nu angeläget att en gång för alla fastställa om oceanerna, och eventuellt vatten, verkligen existerar på några av himlakropparna i solsystemet.

Rymdsonden NEW HORIZONS är på väg mot Pluto för att utforska denna dvärgplanet lite närmare. Rymdsonden JUNO är på väg till Jupiter för att ännu mer detaljerat än rymdsonden GALILEO utforska Jupiter och dess månar. På Jupiter finns inga oceaner, men Galileo indikerade redan för mer än 10 år sedan att flera av de galileiska månarna under sina isiga ytskikt har oceaner. MARS SCIENCE LABORATORY (MSL) sänds inom kort till Mars. Ryssarna och kineserna sänder (kanske) upp sina rymdsonder PHOBOS GRUNT resp YINGHUO-1 mot Mars om ett par månader. Mars kommer att bli synnerligen noggrant utforskat. Det borde finnas förutsättningar att hitta dessa oceaner.


Kan det verkligen finnas oceaner på Pluto? (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.popsci.com/science/article/2011-09/pluto-may-be-hiding-oceans-underneath-its-frozen-exterior

Dagens astronomibild är en stor solfläck som det svenska solteleskopet tagit!

NASA:s "Astronomy Picture of Today" är en fin bild av en stor solfläck.Det är en av de skarpaste bilder som tagits av solen.Solytans granuler syns tydligt. Det är områden med kraftiga konvektioner.

Bilden är tagen med hjälp av det svenska solteleskopet på Kanarieöarna!


(Bildkälla: SST, Svenska vetenskapsakademin)

Läs mer på: http://apod.nasa.gov/apod/astropix.html

NASA:s nya superraket

I veckan som gått har NASA rapporterat om sin nya superraket, den s.k "Deep Space Exploration System". Jag har egentligen inte tänkt skriva så mycket om raketer på denna blogg (det gör andra, t.ex websidan Astrowebb, mycket bättre), men ser att tidskriften National Geographics har en riktigt bra beskrivning av den nya raketen (OBS att det finns flera sidor med information och bilder). Det har varit en hel del politisk uppmärksamhet och entusiasm kring den här raketen, som sägs innebära en ny era i utforskningen av rymden. National Geographics jämför raketen med de tidigare rakettyperna och konstaterar att det är en jätteraket som nu konstruerats.

Artist concept SLS
En illustration av den nya raketen (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://news.nationalgeographic.com/news/2011/09/pictures/110915-nasa-new-rocket-sls-deep-space-mission-science-pictures/

Läs också: http://www.nasa.gov/exploration/systems/sls/sls1.html