torsdag 25 augusti 2011

NASA:s videor om vad JAMES WEBB-teleskopet kan se

Forskarvärlden väntar med spänning på hur det ska gå med JAMES WEBB-rymdteleskopet. James Webb Space Telescope (JWST) är den efterlängtade uppföljaren till dagens Hubble.teleskop. JWST-projektet har alltmer kommit att handla om pengar. Mycket pengar. Budgetramar har ständigt överskridits och den senaste ekonomiska kalkylen visar på en totalkostnad på hela 8,7 miljarder dollar. Som bekant är det stor obalans i den amerikanska statsbudgeten och i somras kom signaler från en av kongressens budgetkommittér att projektet borde avbrytas för att spara pengar. Den amerikanska kongressen är fortfarande på semester och återtar inte sitt budgetarbete förrän i början av september. Framtiden för JWST avgörs kanske under september eller oktober månad. Låt oss hoppas att detta viktiga projekt inte läggs ner.

Artist's conception of the James Webb Space Telescope as of September 2009.
En illustration av JWST (Bildkälla: NASA)

NASA har lagt ut lite videor på sin websida som visar vad det här teleskopet skulle kunna åstadkomma. Kolla NASA:s länk: http://www.jwst.nasa.gov/videos_science.html

Tidskriften Populär Astronomi skrev i en webartikel häromdagen om NASA:s förslag på att finansiera JWST genom att omfördela pengar från andra forskningsområden inom NASA:s totala budget. Jag får väl säga att jag är lite pessimistisk kring möjligheterna att få ihop ekonomin kring JWST. Rent logiskt så finns det ganska stora pengar i NASA:s budget för diverse "mindre viktiga" projekt. Dessa borde kunna användas till detta viktiga teleskop. Tyvärr verkar det vara ganska mycket fokus på framtida bemannade rymdfärder istället för på viktig grundforskning som ju JWST skulle bidra till. Teleskopet ger möjlighet att kanske få veta hur de första 100 miljoner åren efter Big Bang kan tänkas ha gestaltat sig. Hur ser de tidiga galaxerna ut och hur skapades dessa galaxer och de första stjärnorna?  Finns det någon intressantare fråga att få svar på inom astronomin?

Läs mer på: http://www.jwst.nasa.gov/videos_science.html

Läs också: http://www.popast.nu/2011/08/nasas-interna-livlina-kan-radda-james-webb-teleskopet.html

Asteroider och dvärgplaneter i nyhetsflödet

Det har varit ganska lungt i nyhetsflödet vad gäller rymdsonder den här veckan. Som bekant kretsar rymdsonden DAWN runt asteroiden Vesta just nu. NASA lägger löpande ut en "image of the day" på websidan om Dawn. Idag är det en fin bild från asteroidens sydpol.

Central mound on the south pole of asteroid Vesta
(Bildkälla: NASA)

Annars har det skrivits en del om asteroider och dvärgplaneter i olika tidskrifter under veckan. En längre artikel i Science Daily skrev häromdagen om dvärgplaneten Snow White. Forskare har upptäckt is eller möjligen metan på denna avlägsna himlakropp, som egentligen heter 2007 OR10. Den klassas som en dvärgplanet och tillhör således en exklusiva skara som i dagsläget består av ca 10 himlakroppar.  Man tror att det som idag är en kall och stenig himlakropp en gång i tiden kan ha varit vulkaniskt aktiv och haft vatten. Namnet Snow White är kanske inte det bästa, eftersom dvärgplaneten är bland det rödaste i hela solsystemet.

Det pågår också en hel del diskussioner om huruvida Pluto verkligen ska klassas som en dvärgplanet. Denna degradering från planet till dvärgplanet skedde så sent som 2006 när man hade upptäckt fler Plutoliknande himlakroppar. Vi får väl se om rymdsonder och jordbundna teleskop kan tänkas finna fler planeter i de yttre delarna av vårt solsystem. Det kan ju faktiskt t o m finnas större himlakroppar där!

NASA planerar också en bemannad rymdfärd till en lämplig asteroid någon gång efter kring år 2025. Om detta diskuteras i en intressant artikel på websidan UniverseToday.  Det har sina svårigheter att landa på en asteroid i och med att gravitationskrafterna är så små. Det är inte heller bara att promenera på asteroidytan! Man diskuterar någon slags harpuner för att koppla rymdfarkosten med asteroiden!

Läs mer på: http://dawn.jpl.nasa.gov/multimedia/dawn_vesta_image_311811321.asp

Läs också: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110822124955.htm

Läs också: http://www.universetoday.com/88384/human-mission-to-an-asteroid-why-should-nasa-go/