onsdag 12 oktober 2011

Vem har hittat på namnen till alla dessa rymdsonder?

Det är just nu lite drygt 20 rymdsonder som utforskar solsystemets himlakroppar. Ibland kan man undra över hur rymdsonderna får sina namn. Vem är det som döper dom egentligen? För visst har en del rymdsonder konstiga namn! Man kan väl säga att det finns bättre och sämre namn på rymdsonderna. För ingen människa tycker väl att EPOXI är ett namn som väcker någon större nyfikenhet?! Eller vad sägs om OSIRIS-REx (det ska vara ett litet x) ,som ska utforska asteroider om 5 år eller så?! Hur kul är det namnet? SDO, Stereo, SOHO, LRO och MRO är väl inte heller namn som tillkommit under någon av NASA:s mest kreativa dagar.

Hur ger man rymdsonder, rymdfordon och rymdteleskop deras namn? Det verkar finnas ett flertal olika namnstrategier (som väl egentligen snarare visar på en brist på en tydlig namnstrategi!) som gör att man kan placera rymdsonder, -fordon och -teleskop i några olika fack:

  1. Fantasifulla namn (åtminstone lite!), t.ex Juno, Magellan, Tiangong-1 (som betyder "Det himmelska palatset"), Hayabusa (som betyder "Falk")
  2. Inspirerande namn (åtminstone lite!), t.ex Voyager, Pioneer, New Horizons, Deep Impact, Opportunity, Spirit, Curiosity, Dawn, Messenger (som trots att det egentligen är en något kryptisk akronym är lite fyndigt)
  3. Namn efter känd vetenskapsman, t.ex Galileo, Cassini-Huygens, Herschel, Hubble, Kepler, Spitzer, BepiColombo
  4. Fantasilösa akronymer på fantasilösa namn, t.ex LRO, MRO, SDO, MSL, STEREO, GRAIL
  5. Allmänt fantasilösa namn, t.ex Venus Express, Mars Express, ExoMars, Chandrayaan-1 (som betyder "Resan till månen")
Flertalet namn är hopplöst dåliga, men det finns lite hopp för framtiden! NASA har nämligen bett om hjälp från skolungdomar med förslag på nya namn till de två GRAIL-sonderna. Man får hoppas att detta är början på en ny era vad gäller namnsättning av rymdsonder. Skolungdomarna kommer med all säkerhet att komma med mängder med spännande förslag.

Läs mer på: http://solarsystem.nasa.gov/grail/namingcontest.cfm?CFID=6641445&CFTOKEN=14683405

Fin kraterbild från asteroiden Vesta

Rymdsonden DAWN tar mängder med intressanta bilder på asteroiden Vesta. Idag är det en detaljbild som visar en krater som på botten har en massa stora stenbumlingar. I gårdagens inlägg skrev jag om det bergiga landskapet vid asteroidens sydpol.

Det är en kul asteroid den där Vesta!


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://dawn.jpl.nasa.gov/multimedia/imageoftheday/image.asp?date=20111012