tisdag 28 februari 2012

Var är alla rymdsonderna i mars?

Det har varit ovanligt lugnt på rymdsondsfronten i februari. Vi får väl se om det händer mer i mars. Emily Lakdawalla har som vanligt vid månadsskiftena en längre artikel i Planetary Society Blog om vad som kan förväntas den kommande månaden i rymdsondernas värld.

19-23 mars är det tydligen en större konferens, "43rd annual Lunar and Planetary Science conference" i Houston, Texas. Det ska bli intressant att se vilka nyheter som kommer att presenteras på konferensen. Det verkar bli en hel del rymdsondsnyheter.

I mars månad börjar rymdsonderna Ebb och Flow (GRAIL-sonderna alltså) att börja mätningarna av månens gravitationsfält. Rymdsonden Messenger fortsätter ett år till (minst) i det utökade uppdrag som den fått. Rymdsonden Cassini kommer riktigt nära Saturnusmånen Enceladus denna månad. I övrigt ska vi nog inte vänta oss några större sensationer i mars heller. Fast man vet aldrig!

Läs mer här: http://www.planetary.org/blog/article/00003391/

Japansk studie av asteroidmateria visar på en våldsam historia

Japanska forskare har studerat den lilla bit asteroidmateria som rymdsonden Hayabusa tog med sig från asteroiden 25143 Itokawa tillbaka till jorden 2010. Det visar sig att denna asteroid varit föremål för häftigt meteorbombardemang. Studien av den lilla asteroidbiten visar att den blivit träffad av andra partiklar med så hög hastighet att materian smält.


Materia från en asteroid (Bildkälla: Proceedings of the National Academy of Sciences)

Läs mer på: http://www.physorg.com/news/2012-02-samples-asteroid-itokawa-reveal-history.html

Svensk ledde studie som visade att Fomalhaut b inte är någon exoplanet

Robert Cumming på Populär Astronomi har idag på websidan en intervju med Markus Larsson, svensk astronom vid Princetonuniversitetet i USA, som ledde den studie som visade att Fomalhaut b inte är en exoplanet. Fomalhaut b var en av de mest kända exoplaneterna, eftersom det var en av få planeter som t o m syntes på ett foto. Nu visar det sig alltså vara något helt annat, kanske resterna efter en krock mellan asteroider. Så kan det gå. Forskarna tror ändå att det någonstans kring Fomalhaut finns en planet men att den kan bli svår att upptäcka. Forskarna använde sig av Spitzerteleskopet vid studien.

Markus Larsson anger i intervjun att en så stor andel som 5% av alla upptäckta exoplaneter kan visa sig vara något annat. Intressant! Han uppskattar också att minst 90% av de exoplanetkandidater som Keplerteleskopet har identifierat faktiskt visar sig vara exoplaneter. Det var betydligt mer än jag trodde. Låt oss hoppas att vi snart kan få lite fler bekräftelser från Keplerteamet. Det har varit lite klent med upptäckter under senaste månaden. Inalles 760 exoplaneter finns registrerade till dags dato. Min gissning för ett par månader sedan var att antalet skulle dubbleras under 2012. Det innebär ca 1.400 exoplaneter vid kommande årsskiftet. Vi får väl se hur det blir med det.

Läs mer på: http://www.popast.nu/2012/02/stjarnan-fomalhaut-forlorar-sin-planet.html

Hur långt har rymdsonden MSL kommit på sin färd mot Mars?

NASA har publicerat en simulering som visar rymdsonden MSL:s läge i realtid. Den har som synes nått en bra bit på väg mot Mars under de drygt 3 månader den varit på väg. Om lite drygt 5 månader, närmare bestämt den 6 augusti, når sonden fram till Mars. Bara 319 miljoner kilometer kvar! Notera att rymdsonden kommer att färdas nästan 570 miljoner kilometer trots att avståndet till Mars, som kortast, endast är lite mer än 50 miljoner kilometer! Det beror ju förstås på att både Mars och jorden hinner förflytta sig en bra bit i sina omloppsbanor innan rymdsonden når fram. Mars far fram med en genomsnittshastighet på ca 24 kilometer per sekund!

Current view of the Mars Science Laboratory's position on the journey between Earth and Mars. Image is generated by NASA's Eyes on the Solar System 3-D interactive
Rymdsonden MSL på väg mot Mars (Bildkälla: NASA)

Kolla in den här länken för att "se" vilken fart som rymdsonden har. Kilometrarna rasslar fram i ett rasande tempo!

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html