onsdag 10 augusti 2011

Bild som visar var rymdsonderna är den 10 augusti

Var är rymdsonderna just nu? Jag har tagit hjälp av planetarieprogrammet Stellarium (som är ett eminent gratisprogram!) för att ta reda på var planeter, några dvärgplaneter och asteroider är i sin omloppsbana runt solen. Jag har sedan markerat ungefärlig position för resp rymdsond. En bild som visar rymdsonderna i de yttre delarna av solsystemet kommer också inom kort.

Jag tänkte ta fram denna bild kring månadsskiftet varje månad. Ytterligare rymdsonder tillkommer också allteftersom. Jag ska se om jag kan piffa upp det hela lite också. Synpunkter, kommentarer och påpekanden om eventuella felaktiga uppgifter m.m emottages gärna.

OBS Klicka på bilden så blir den lite större!
Bilden visar den inre delen av solsystemet den 10 augusti 2011 kl 12.00.

SpaceX vill till Mars!

Jag skrev igår om några stora amerikanska företags planer vad gäller rymdfart. I en webartikel idag i Universe Today beskrivs de planer som det amerikanska företaget SpaceX har vad gäller bemannade rymdfärder till Mars. Kanske blir det av redan på 2020-talet?


Rymdsonden Dragon (Bildkälla: SpaceX)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/88060/spacex-mars-is-our-future/

Svenskt samarbete med NASA i utveckling av små rymdsonder

NASA meddelar att man inleder ett samarbete med den Svenska Rymdstyrelsen vad gäller utveckling av kraftfulla, men ändå billiga, satelliter/rymdsonder för avancerade rymduppdrag. Man kan se en tydlig trend mot lite mindre rymdsonder som ändå utför samma sak som de stora rymdsonderna har gjort.

Det är kul att den svenska rymdstyrelsen och rymdindustrin verkar vara i frontlinjen vad gäller teknisk utveckling!

Läs mer på: http://www.nasa.gov/centers/ames/news/releases/2011/11-61AR.html