måndag 12 december 2011

Läs Cassiopeiabloggen!

Ja, just det! Läs Cassiopeiabloggen, denna alltid lika välskrivna blogg. Och läs den särskilt idag, för redaktör Ulf R Johansson har återgett professor Olga Bottners tal från Nobelfesten. Talet handlar om årets fysikpris. Ulf har dessutom illustrerat det hela.

Har en stor asteroid krockat med Merkurius och påverkat dess rotation?

Physorg skriver idag om en intressant forskningsrapport publicerad av Nature Geoscience  som handlar om Merkurius och dess rotation. Forskare tror att en större asteroid krockat med Merkurius vilket gjort att dess rotation förändrats. Idag roterar planeten tre gånger runt sin axel på två varv runt solen. Forskarna menar att planeten en gång i tiden roterade men att rotationen så sakteliga saktade in och helt avstannade. Merkurius fick en låst rotation (som månen) och visade därmed alltid samma sida mot solen. Detta ska ha förändrats av en asteroid som genom krocken ånyo sätter lite rotation på planeten. Den nya rotationen är dessutom åt motsatt håll jämfört med den ursprungliga. Tecken på en sådan större krock ska finnas i form av Caloris Basin som är en mycket stor krater (1.550 kilometer i diameter) på Merkurius yta.

Denna krock skulle också förklara varför Merkurius har mer kratrar på den ena sidan av planeten. Den sida som från början vette mot solen borde därmed vara plattare på grund av solens värme, vilket också har bekräftats av rymdsonderna Mariner 10 och MESSENGER.


En liten spindelformad krater nästan mitt i den stora kratern Caloris Basin (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.physorg.com/news/2011-12-evidence-large-asteroid-mercury.html

Asteroiden Vesta tycks nästan vara en liten jordliknande planet

Rymdsonden DAWN:s utforskning av asteroiden Vesta har gett en mängd ny kunskap om denna asteroid. Så mycket att vissa forskare funderar på om man inte borde omklassificera den till en dvärgplanet. Den har så mycket planetliknande egenskaper att den i mångt och mycket är som en mindre kopia av solsystemets inre planeter. Vesta har genomgått mycket omfattande geologiska processer och är idag en himlakropp med höga berg och djupa dalar, mängder med kratrar, stora slätter m.m. Vesta består dessutom, liksom våra jordliknande planeter, av en tyngre kärna som är omgiven av flera lättare lager.

Under andra omständigheter hade Vesta kanske kunnat utvecklas till en planet. Forskarna tror att Jupiters utveckling gjorde att de mindre himlakropparna i asteroidbältet inte kunde utevcklas vidare till större planetliknande himlakroppar. I lite mindre skala fortsatte dock Vesta att utvecklas till den mycket märkliga himlakropp som rymdsonden Dawn nu observerar. Man tror t o m att det kan ha förekommit vulkanism på Vesta, men har ännu inte funnit några spår av det.

Vi får väl se om Internationella Astronomiska Unionen tycker att Vesta ska likställas med Pluto. I avvaktan på det kan vi njuta av alla fina bilder som rymdsonden Dawn tar. Här nedan dagens bild som visar den vackert skålformade kratern Numisia. Kratern är 20 kilometer i diameter.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/reports/Is_Vesta_the_Smallest_Terrestrial_Planet_999.html