söndag 29 december 2013

Ännu en topplista - små himlakroppar

Här kommer ännu en topplista för 2013. Det är årets bästa små himlakroppar i vårt solsystem. I år buntar jag helt enkelt ihop månar, dvärgplaneter, asteroider, kometer och annat smått och gott i en gemensam topplista. Det har varit en hel del spännande utforskning av framförallt månar under året. Även kometerna har visat framfötterna rejält i år. Så här blev till slut min lista efter lite funderande:


Månfordonet Yutu har precis kört ner för rampen (Bildkälla: CNSA/CCTV)


  1. Vår egen måne, som tycks uppleva en renässans vad gäller utforskning. Förutom ett flertal rymdsonder som kretsar kring månen, fick vi ju uppleva en månlandning i december 2013, den första på 37 år. Den kinesiska månlandaren damp ner elegant på månens yta och månfordonet Yutu körde ner för en ramp och ner på månytan. Dessutom har vi nu rymdsonden LADEE i omloppsbana kring månen för att studera den tunna månatmosfären. 
  2. Titan (Saturnusmåne), som studerats ingående av rymdsonden Cassini. Titan är verkligen spännande med sina kolvätesjöar och sin atmosfär. 
  3. Europa (Jupitermåne), som blir alltmer intressant. Under året upptäckte Hubbleteleskopet vatten i månens atmosfär. När ska det bli en månlandning på denna solsystemets kanske mest intressanta måne?
  4. Kometen ISON, som lovade så mycket men som tyvärr bröts sönder och samman. Vi hade ju alla hoppats på att få se en stor fin komet på natthimlen nu i december, men så blev det alltså inte. ISON blev inte "seklets komet". 
  5. Kometen C/2013 R1 Lovejoy, som också visade upp sig under senhösten 2013 och faktiskt blev betydligt ljusstarkare än ISON. 
  6. Enceladus (Saturnusmåne), som rymdsonden Cassini fortsatt att studera. Månens fascinerande vattenkaskader ger visst hopp om att enklare livsformer skulle kunna trivas här.
  7. Rhea (Saturnusmåne), som fångats på finfina bilder av rymdsonden Cassini.
  8. Dvärgplaneten Pluto, som får alltmer uppmärksamhet i och med man nu upptäckt hela 5 månar kring denna dvärgplanet. Rymdsonden New Horizons är ju dessutom på väg mot Pluto med högsta fart för att studera detta spännande planetsystem. För visst kan väl Pluto bli uppgraderad till planet igen?! 
  9. Dvärgplaneten Ceres, som snart får besök av rymdsonden Dawn. Det kommer att bli högintressant att få reda på hur Ceres ser ut. Vi får dock tåla oss till våren 2015. 
  10. Den första exomånen som upptäckts (kanske). Lite före jul rapporterades om att forskare kan ha upptäckt den första exomånen. Även om upptäckten fortfarande inte är helt bekräftad förtjänar det en plats på den här listan. För visst är det spännande om man börjar upptäcka månar i andra solsystem?! Läs mer om upptäckten HÄR.