söndag 16 september 2012

Marsfordonet Opportunity har upptäckt "blåbär" på Mars

Lite i skuggan av Curiosity fortsätter Marsfordonet Opportunity nu på sitt nionde år att utforska Marsterrängen. Häromdagen kom ett ganska spektakulärt fynd då den fann en bubblig yta som NASA kallar för "blueberries". Det är inte första gången Opportunity stöter på dessa blåbär. Redan 2004 upptäcktes sådana vid Opportunitys landningsplats. Hittills har bubblorna varit järnrika och man tror att de har skapats när mineraler kommit i kontakt med vatten. Det intressanta med de nu upptäckta bubblorna är att de tycks ha en helt annorlunda sammansättning med mindre järninnehåll. Forskarna tror att de skapats på ett annorlunda sätt. Hur är dock lite av ett geologiskt mysterium.

Bilden nedan visar dessa bubblor, som är mycket små. Bilden visar bara några tiotal kvadratcentimeter Marsyta, så bubblorna är några millimeter i diameter. Mer om fyndet kan läsas på NASA:s websida HÄR.


(Bildkälla: NASA)

Exoplaneter har upptäckts kring stjärnor i en stjärnhop

Astronomer har för första gången upptäckt ett par exoplaneter kring stjärnor som tillhör en stjärnhop. Det rör sig om två Jupiterstora planeter som kretsar kring varsin stjärna i den s.k Beehive-hopen (även känd som Praesepe-hopen). Beehive-hopen är en öppen stjärnhop i stjärnbilden Kräftan. Hopen består av ca 1.000 stjärnor och är en av de stjärnhopar som befinner sig närmast oss, endast ca 500-600 ljusår bort. Denna stjärnhop har varit känd i över 400 år. Det var faktiskt självaste Galileo som upptäckte den redan år 1609. Han såg förstås inte på långt när alla stjärnorna i hopen men ändå såpass många att den kunde identifieras som en stjärnhop.

De två exoplaneterna är s.k heta Jupiters, vilket innebär att de kretsar mycket nära sina stjärnor. Planeterna har fått namnen Pr0201b och Pr0211b. Upptäckten gjordes med hjälp av ett teleskop på Smithsonian Astrophysical Observatorys Fred Lawrence Whipple Observatory i Arizona, USA.  Det intressanta med fyndet är att planeter tycks bildas även i så stjärntäta miljöer som stjärnhopar. Läs mer om fyndet på NASA:s s "exoplanetsida" HÄR.

Från en sådan planet kan nog en intressant stjärnhimmel skådas!


Illustration av exoplanet i stjärnhop (Bildkälla: NASA)