fredag 6 juni 2014

Två exoplaneter, mer än 11 miljarder år gamla, har upptäckts!

New Scientist skriver på sin websida om upptäckten av två riktigt gamla exoplaneter. De beräknas vara hela 11,5 miljarder år gamla. Det innebär att de är mer än dubbelt så gamla som vår jord och bara några miljarder år yngre än vårt universum. Planeterna kretsar kring en stjärna som heter Kapteyn. Det är en röd dvärgstjärna som upptäcktes redan i slutet av 1800-talet av den holländske astronomen Jacobus Kapteyn. Planeten Kapteyn b är minst fem gånger så massiv som jorden och kretsar kring sin stjärna på 48 dygn. Planeten Kapteyn c kretsar kring stjärnan på 121 dygn. Forskarna är osäkra på planeternas sammansättning. Kanske är de stenplaneter likt vår jord. I så fall tror forskarna att Kapteyn b skulle kunna ha förutsättningar för liv. Hela planetsystemet är relativt nära oss, bara 13 ljusår bort.

Så det kan vara så att vi i vår relativa närhet har en stenplanet som, åtminstone teoretiskt, skulle ha kunnat utveckla liv långt innan jorden skapades. Och i så fall; hur avancerad civilisation hade inte det kunnat bli sedan dess?!


Illustration av Kapteyn b (Bildkälla: PHL/UPR Arecibo/Aladin Sky Atlas)

Hubble Ultra Deep Field 2014

Astronomer har utifrån bilder som Hubbleteleskopet tagit skapat bilden nedan. Det är en bild som visar enorma mängder med galaxer. Faktum är att allt i bilden är galaxer, varav några är vid "universums yttersta rand".


(Bildkälla: NASA)

En megajord har upptäckts

NASA rapporterar om ännu en i raden av intressanta exoplanetfynd, Kepler 10c. Det är en jordliknande planet, som dock är hela 17 gånger mer massiv än jorden. Planetens diameter är 2,3 gånger jordens. Det handlar alltså om en synnerligen tung planet, en stenplanet som kan kategoriseras som en s.k "superjord". Forskare har trott att såpass massiva planeter borde vara gasplaneter likt Neptunus eller Jupiter och inte stenplaneter. Ännu en gång får forskarna tänka om kring hur planeter bildas och utvecklas.

Bilden nedan är en illustration av hur planeten kan tänkas se ut. Som planetnamnet antyder ("c") så finns det fler planeter i planetsystemet. Den röda himlakroppen i bilden är Kepler 10b, som också är en intressant planet. Det var nämligen den första stenplaneten som upptäcktes utanför vårt solsystemet. Den kretsar väldigt nära stjärnan och är därmed kokhet. Kepler 10-systemet är mer än 500 ljusår från vårt solsystem.


(Bildkälla: NASA)