tisdag 10 april 2012

Finns det exoplaneter kring Fomalhaut i alla fall?

Jag skrev i slutet av januari i år om Fomalhaut b, en känd f.d exoplanet, som enligt nyare forskning visar sig vara något helt annat (läs artikeln här). Nu har forskare med hjälp av det jättelika ALMA-observatoriet i Chile hittat vad som tycks vara två små exoplaneter som kretsar kring stjärnan Fomalhaut. Återstår att se om de kommer att bekräftas som exoplaneter så småningom.

ALMA är ett radioteleskop i den chilenska Atacamaöknen. Anläggningen är under uppbyggnad och ska, när det hela är färdigbyggt, ha hela 66 antenner. Redan nu kan man dock göra avancerade observationer. Det kan bli något alldeles extraordinärt när hela anläggningen står färdig.

Läs mer på: http://www.skyandtelescope.com/news/home/New-ALMA-Images-Stoke-Exoplanet-Flame-146815745.html

Mängder med fina Marsbilder

Kambiz Fathi tipsar på  Populär Astronomis websida om en massa fina Marsbilder som rymdsonden MRO:s HIRISE-kamera tagit.

Kolla också in de bilder som ESA:s rymdsond Mars Express tagit här och en massa fina bilder från rymdsonden Mars Odyssey här.


Detta "Elefanthuvud" som MRO fotograferat har t o m kvällstidningarna rapporterat om under veckan (Bildkälla: NASA)

Se bilderna på: http://www.popast.nu/2012/04/nagot-for-din-skarms-bakgrundsbild-kanske-valj-bland-tiotusentals-bilder-pa-mars.html

Se också: http://www.esa.int/esa-mmg/mmg.pl?mission=Mars+Express&keyword=+--%3E+Keyword&idf=+--%3E+ID&Ic=on&subm3=GO

Se också: http://themis.asu.edu/

"Solceller" upptäckta på solen

Neil Sheeley, en solforskare vid Naval Research Laboratory i Washington, USA gjorde i höstas en märklig upptäckt när han studerade bilder som rymdsonden SDO tagit på solen. Han såg små cellformationer i solens korona. De liknade de cellformationer som kan ses på solens yta, som liksom bubblar upp från solens inre. Det var oväntat att finna dessa cellformationer i koronan. Det verkar som de finns i närheten av områden med koronahål. Rymdsonderna SDO och STEREO (som består av två sonder, STEREO A och B) har tagit ett flertal bilder av dessa celler. STEREO-B har också filmat dessa celler som kallas koronaceller.

(Källa: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/solar-plumes.html