tisdag 6 december 2011

Solstormar kan sandpappra månens yta och medverka till ökad erosion

Den stora konferensen American Geophysical Union (AGU) har startat. Konferensen innehåller en hel del astronomiteman. Ett sådant tema handlar om solens effekter på himlakropparna i solsystemet och idag presenterades lite intressanta fakta om solstormar och deras effekter på månen.

Solstormar och massutkastningar från solens korona medverkar enligt nya data till att erodera månens yta relativt kraftigt. Det verkar lite som sandpapper och jämnar ut ytan. Månen och andra himlakroppar med tunn eller ingen atmosfär påverkas extra mycket av dessa solstormar. Enligt NASA:s beräkningar kan en tvådagars solstorm skrapa bort 100-200 ton material från ytan.


En aktiv sol påverkar månytan (Bildkälla: NASA)

Forskarna hoppas att en rymdsond, planerad att skjutas upp 2013, ska klargöra om teorierna håller. Rymdsonden heter Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE). Även Mars torde påverkas ganska rejält av solstormarna. Även här kommer en rymdsond, Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) att utforska solens effekter på planeten.

Läs mer på: http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/dream-cme.html

Mer fakta om den jordliknande exoplaneten Kepler 22b

Det har nu kommit lite mer fakta om exoplaneten Kepler 22b. När man studerar planetdata på websidan Exoplanet, så blir man lite mer fundersam på hur jordliknande denna planet egentligen är. Den förefaller vara betydligt större än jorden, både vad gäller diameter och massa. Följande data anges på Exoplanet.eu:

  • Massa   <0,11 Jupitermassa (0,11 motsvarar 35 gånger jordens massa. Den exakta massan är dock mycket osäker i dagsläget och kan alltså vara betydligt mindre och därmed mer jordliknande)
  • Diameter   0,24 Jupiterdiametrar  (0,24 motsvarar 2,7 jorddiametrar om man utgår från Jupiters diameter vid ekvatorn. I nyhetsrapporteringen har dock siffran 2,4 jorddiametrar angetts. Det innebär en planet med 65-70% av Neptunus diameter.
  • Avstånd från stjärnan  0,85 AU  (dvs något mindre än jordens avstånd från solen som ju är 1 AU)
  • Omloppstid  290 dygn  (dvs ca 20% kortare än jordens omloppstid runt solen)
Även om den är betydligt större än jorden så är det likväl den första exoplanet man funnit som är hyfsat lik jorden. Hittills har man funnit ett antal Jupiter- och Neptunusliknande planeter i den s.k beboeliga zonen. S.k "Sub-Neptunian worlds", exoplaneter som är mindre än Neptunus är svåra att hitta och faktum är att man endast funnit två sådana förutom Kepler 22 b i den beboeliga zonen. Det är Gliese 581d och HD85512b och både är i ytterkanterna av den beboeliga zonen och liknar mer Mars och Venus än vår jord. De kretsar också runt stjärnor som är betydligt kallare än vår sol. Det som utmärker Kepler 22b är att den kretsar runt en stjärna som nästan är en kopia av vår sol.

Kepler 22b har hunnit passera "solskivan" tre gånger under den tid som Keplerteleskopet varit i drift. Forskarteamet har därför kunnat bekräfta att det verkligen rör sig om en exoplanet. För att kunna avgöra denna exoplanets sammansättning mer i detalj måste planetens massa beräknas mer exakt. För att göra det kommer Keplerteleskopet att ta hjälp av jordbaserade teleskop och särskilt nya instrument som kommer att vara i drift någon gång i vår på Kanarieöarna. I dagsläget vet man inte om det rör sig om en stenplanet eller om den består av gas, flytande materia etc eller en kombination av allt detta.

Så det är nog lite för tidigt att, som Expressen gjorde igår kväll, skriva att "temperaturen ligger runt behagliga 22 grader och att planeten troligen har både vatten och land - vilken gör det möjligt för liv att existera där." Men det är ju å andra sidan kvällspressens uppgift att haussa upp intresset!

Robert Cumming på Populär Astronomi har en längre artikel idag om Kepler 22b.

Läs mer på: http://exoplanet.eu/planet.php?p1=Kepler-22&p2=b

Läs också: http://kepler.nasa.gov/news/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=165

Läs också: http://news.nationalgeographic.com/news/2011/12/111205-earthlike-planet-confirmed-life-nasa-kepler-habitable-space-science/

Läs också: http://www.popast.nu/2011/12/kepler-22-b-blir-basta-exoplaneten-nu-behover-vi-kunna-leta-bevis-pa-liv.html