måndag 18 juni 2012

Ännu en kinesisk rymdnyhet - rymdsond ska studera asteroid

Samtidigt som rymdsonden Shenzhou-9 sändes upp mot rymdstationen Tiangong-1 kom ytterligare en kinesisk rymdnyhet. Emily Lakdawalla på Planetary Society Blog rapporterade häromdagen att den kinesiska rymdsonden Chang'e 2 någon gång i mars-april i år lämnade sin position vid jordens-solens Lagrangepunkt 2 för ett uppdrag med syftet att studera en asteroid. Det lär röra sig om den lilla (mindre än 5 kilometer i diameter) asteroiden 4179 Toutatis.

Rymdsondens primära uppdrag var att, efter uppskjutningen i oktober 2010, utforska månen. Därefter har den kinesiska rymdmyndigheten genomfört tester av det kinesiska "rymdnätverket". Det verkar onekligen som om Kina är att räkna med inom rymdfarten!


Bild på Chang'e 2 (Bildkälla: Wikipedia)Suddig radarbild på asteroiden Toutatis (Bildkälla: Wikipedia)

Kinesiska astronauterna framme vid rymdstationen Tiangong-1

De tre kinesiska astronauterna, två män och en kvinna, som sändes upp i lördags i sonden Shenzhou-9 nådde i morse Kinas rymdstation Tiangong-1 och dockade med denna. Tre timmar eftyer dockningen tog sig astronauterna in i stationen. Detta är första bemannade färden till Tiangong-1. Tiangong, det himmelska palatset översatt till svenska, är än så länge en mycket liten rymdstation, men Kina har ambitioner att bygga ut det hela till en mer komplett station. Med tanke på uppståndelsen kring SpaceX lyckade färd till ISS för några veckor sedan får man allt säga att det här är ännu mer imponerande.

Se också artikel på Populär Astronomis websida.

Här nedan visas en video från "bordningen" av rymdstationen. Den kvinnliga astronauten verkar ha fått göra grovjobbet, medan männen roar sig.