måndag 5 augusti 2013

Curiosity har ökat farten

Det var inte så värst länge sedan som NASA rapporterade att Marsfordonet Curiosity kommit upp i en kilometer i total körsträcka. Nu, lagom till ettårsdagen av landningen den 6 augusti, meddelas att fordonet passerat en engelsk mil. Curiositys "drömmil" tog alltså ett helt år. För snart 60 år sedan sprang den brittiske löparen Roger Bannister, som förste man i världen, en engelsk mil på under fyra minuter. Det kan man kalla fart! Nåväl, vi ska kanske inte klaga på långsamma Curiosity utan istället glädjas åt att den nu ökat farten markant. Curiositys "roadmap" ser ut enligt bilden nedan (klicka på bilden för att förstora den). Man ser att fordonet stannat upp ganska länge (nästan 10 månader) vid Glenelg och Yellowknife Bay.


(Bildkälla)

Ett flertal nya exoplanetfynd under sommaren

Nya exoplanetfynd har haglat in under sommaren. Jag har skrivit om en del av de nya upptäckterna (se inlägg om exoplaneter HÄR), men det finns ytterligare några intressanta fynd att berätta om.


  • För första gången har en röntgenobservation gjorts av en exoplanet. Det är de två rymdobservatorierna Chandra och XMM Newton som lyckats med bedriften. När planeten HD 189733b passerade solskivan på stjärnan uppstod en mätbar dipp i den röntgenstrålning som stjärnan sänder ut. Tidigare har ett stort antal exoplaneter upptäckts med hjälp av transitmetoden, men då har en dipp noterats vad gäller för oss synligt ljus. Läs mer om upptäckten på NASA:s websida.


En illustration av "röntgenupptäckten" (Bildkälla: NASA)

  • Planetsystem verkar vara välorganiserade om man får tro några australiensiska forskare som studerat det hela. Faktum är att många exoplanetsystem är mer välorganiserade än vårt eget solsystem. Avstånden mellan olika planeter i dessa planetsystem tycks ha vissa matematiska relationer. Det lustiga är att det finns en mer än  200 år gammal "lag", Titius-Bodes lag, som just påstår att det finns en logik i avstånden mellan planeterna. Under senare årtionden har lagen förkastats vad gäller vårt solsystem och kritikerna har menat att det bara är slumpmässig korrelation mellan planeternas avstånd från varandra och från solen. Kanske är det så att vårt solsystem är lite onormalt och att det för ett mer normalt planetsystem kan formuleras någon form av avståndslag. Läs mer om det hela på Astrobiology Magazines websida.


(Bildkälla: Astrobiology Magazine)

  • Subaruteleskopet på Hawaii har upptäckt den hittills minsta planeten genom s.k direktupptäckt. Man har helt enkelt sett planeten, till skillnad från alla de exoplaneter som upptäckts med indirekta metoder (läs mer om metoder för att upptäcka exoplaneter HÄR). Planeten som Subaruteleskopet upptäckt, med namnet GJ504b, finns ca 60 ljusår från oss. Den beräknas ha en massa som motsvarar tre Jupitermassor och kretsa kring sin stjärna på ett avstånd som är större än Neptunus avstånd från solen. Det intressanta med upptäckten är att man nu börjar hitta planeter som är allt mindre med direkt upptäckt. Snart kanske vi kan fotografera en jordkopia! Astrobiology Magazine skriver mer om upptäckten.


(Bildkälla: M. Kuzuhara, University of Tokyo/SEEDS Survey


Bilden nedan är en illustration av hur denna magentafärgade planet skulle kunna tänkas se ut.


(Bildkälla: NASA)