torsdag 10 november 2011

Tillbaka till bloggandet efter härlig Italiensemester

Ja då var man tillbaka vid tangentbordet efter en veckas semester i Florens. Inte blev det så värst mycket astronomiska studier, utan mer kulturella och matkulturella studier. Det finns ett och annat att se i denna fantastiska stad! När man nu studerar nyhetsfloran så ser man att det har hänt ett och annat i rymdsondernas värld under veckan och här kommer en samlad uppdatering av det, i mitt tycke, viktigaste:

  • Först en smärre katastrof (om det inte löser sig på något sätt): Den rysk-kinesiska rymdsonden Phobos-Grunt/Yinghuo-1 ämnad att färdas mot Mars kom tydligen ur kurs kort efter uppskjutningen. Den hamnade i omloppsbana runt jorden och riskerar enligt vissa rapporter (se t ex Aftonbladet)dessutom att krascha på jorden inom ett par veckor. Frenetiska försök görs av de ryska teknikerna att få kontroll över rymdsonden innan "uppskjutningsfönstret stänger" och det blir omöjligt att fullfölja uppdraget. Det här är riktigt illa och man kan få vissa tvivel om det ryska rymdprogrammets framtid. Det har varit en hel del misslyckanden i projekt som avser rymdsonder till andra planeter. Låt oss hoppas att dom får ordning på det hela. Det här projektet är ju synnerligen intressant och det vore kul om det lyckades. Läs mer om uppskjutning och pågående räddningsförsök på Astrowebb.

Uppskjutningen av Phobos-Grunt (Bildkälla: Roscosmos)

  • När vi ändå är inne på planeten Mars så har ESA:s rymdsond Mars Express tagit en fin bild av en slocknad vulkan. Vulkanen som heter Tharsis Tholus är enorm med jordiska mått mätt. Den är 8 kilometer hög och har en bas på 155x125 kilometer! Den tycks delvis ha kollapsat och därigenom skapat en märklig landformation. Läs mer på ESA:s websida.

(Bildkälla: ESA)

  • Ännu lite mer om Mars: Astronauterna som tittade ut ur rymdsondssimulatorn Mars500 efter 520 dagars Marsfärd (på jorden) ser allt bra trötta ut. Det är nog ganska skönt att komma tillbaka till ett riktigt jordeliv igen. Läs mer på ESA:s websida.
Shortly after ‘landing’
Trött besättning har "landat" (Bildkälla: ESA)

  • NASA rapporterar att rymdsonden New Horizons fortsätter sin färd mot Pluto helt enligt planerna. Forskarna i projektet är dock lite bekymrade för att rymdsonden ska krocka med någon liten  himlakropp i Pluto-systemet. Det kan ju finnas fler månar eller större mängder med rymdstenar, grus och annat kring Pluto som kan tänkas utgöra en fara för sonden. Det kan ju tyckas vara en omöjlig uppgift för forskarna att upptäcka sådana faror förrän väldigt sent, när rymdsonden redan är framme, men man har ändå samlat expertis för att analysera riskerna. Läs mer på NASA:s websida.

Pluto och dess fyra hittills upptäckta månar (Bildkälla: NASA)

  • Rymdsonden Cassini har än en gång passerat Saturnusmånen Enceladus och som vanligt tagit ett antal fina bilder. På bilden nedan syns Saturnusringarna i bakgrunden. Läs mer här.
Unprocessed image of Enceladus
(Bildkälla: NASA)

Dessutom har Cassini tagit en fin bild av Saturnusmånen Tethys. Läs mer här.

Saturn's moon Tethys
(Bildkälla: NASA)

  • Den gamle trotjänaren Voyager 2 lever fortfarande. NASA har sänt signaler till rymdsonden för att justera dess färd något och sonden har sänt tillbaka en bekräftelse. Efter 34 år i rymden så fortsätter Voyager 2 sin färd ut ur solsystemet. Det är helt otroligt att tekniken fungerar så bra som den faktiskt gör! Läs mer om denna manöver på NASA:s websida.
Voyagers in the Heliosheath
Illustration som visar Voyager i solsystemets yttersta delar (Bildkälla: NASA)

Det var väl det viktigaste tror jag. Under de närmaste dagarna ska jag rapportera lite mer om rymdsonderna Messengers och Dawns senaste fynd samt om den amerikanska kongressens senaste turer vad gäller NASA-budgeten 2012 och förstås om annat spännande som händer.