onsdag 11 januari 2012

Skarpa närbilder från Merkurius

Rymdsonden MESSENGER har under årets första vecka tagit en rad mycket skarpa närbilder från Merkurius yta. Det är en blankslipad och kuperad yta som möter oss. Bilden nedan visar en stor grop norr om Scarlatti-sänkan på Merkurius. Gropen kan ha skapats genom att en vulkan för länge sedan kollapsat. På hålväggen finns en stor mängd små håligheter som intresserar forskarna. Vad är ursprunget till dessa märkliga småhål?


(Bildkälla: NASA)

Bilden nedan visar en märklig formation. Det ser ut som strålar som sträcks ut från kratern. Det är dock osäkert om kratern och strålarna har något samband.


(Bildkälla: NASA)

Se fler bilder på: http://messenger.jhuapl.edu/

Fler nyheter från amerikanska astronomikonferensen

Den amerikanska astronomikonferensen fortsätter i Texas, USA. Jag skrev lite om den första dagens händelser igår. Populär Astronomi skriver i två artiklar om ytterligare nyheter från konferensen. Läs Anders Jerkstrands artikel här och Robert Cummings här. NASA har idag en omfattande redovisning av senaste nytt från de presentationer som NASA medverkat i på konferensen (läs här). Det verkar vara en hel del fokus på de stora rymdobservatoriernas utforskning av universum. Onekligen intressant!

NASA:s 10-i-topplista 2011 för rymdsonden CASSINI

Även NASA presenterar 10-i-topplistor. Nu senast en lista på de 10 viktigaste observationerna som utfördes av rymdsonden CASSINI under 2011. På första plats kom "den stora stormen" på Saturnus. Se hela listan här.


Den stora stormen (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/news/cassinifeatures/feature20120110/#storm