fredag 9 mars 2012

Rymdsonden MRO har fångat en Marstromb på bild

Rymdsonden MRO har fotograferat en tromb på Mars. Dammpelaren reser sig hela 800 meter upp ovan ytan. Ganska vackert, eller hur?


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.astronomy.com/en/News-Observing/News/2012/03/Mars%20orbiter%20catches%20twister%20in%20action.aspx

Solstormar var och varannan dag nu. Venus Express tillfälligt blind.

Det har väl inte undgått någon att solen har varit lite orolig den senaste veckan. Några av de kraftigaste solstormarna på åratal har registrerats. Det är inga dåliga krafter vi har att göra med! Rymdsonden SDO har tagit bilden nedan.(Bildkälla: NASA)

Den senaste solstormen har tydligen påverkan rymdsonden Venus Express så mycket att den tillfälligt tappat orienteringen. Space.com rapporterar att den tappat orienteringen och blivit "blind". Sonden utsattes för en mycket hög dos strålning som helt enkelt gjorde att den tappade kollen på de stjärnor som den orienterar efter. Det är inte första gången detta händer så vi får väl hoppas att det löser sig.

Läs mer på: http://www.space.com/14834-solar-storm-blinds-venus-express-spacecraft.html

Aminosyror har upptäckts i meteoriter

I en studie vid NASA:s Astrobiology Analytical Laboratory har man studerat 14 kolrika meteoriter som innehåller mineraler. Meteoriterna har utsatts för mycket höga temperaturer, i vissa fall över 1.000 grader Celcius. Man har funnit spår av aminosyror i meteoriterna. Aminosyror bygger proteiner som är livets byggstenar. Det är inte första gånegn man upptäcker aminosyror i meteoriter. Det ovanliga med de här fynden är att man funnit aminosyror i objekt som varit så heta. "Normalt" brukar aminosyror inte klara höga temperaturer. Det tyder på att det finns många olika processer som skapar "livets komponenter".


Meteorit (Bildkälla:  Antarctic Search for Meteorites program, Case Western Reserve University )

Läs mer på: http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/life-components.html