onsdag 1 maj 2013

Enceladus - månen som sprutar vatten

Saturnus måne Enceladus har sannolikt solsystemets mest praktfulla fontän. Stora mängder vatten och is sprutar nämligen ut från månen. Bilden nedan togs i slutet av januari i år av rymdsonden Cassini från ett avstånd på 777.000 kilometer. Häftigt!


(Bildkälla: NASA)

Rymdskrot höll på att krocka med Fermiteleskopet

SpaceDaily skriver idag på sin websida om ett allvarligt tillbud som kunde inneburit slutet för rymdteleskopet Fermi. En dag i slutet av mars 2013 får en av forskarna som är kopplade till Fermiprojektet en varningssignal om att ett annat objekt är på kollisionskurs med Fermi. Det rör sig om en gammal spionsatellit från kalla krigets dagar. Den var på väg att korsa Fermis bana och riskerade att kollidera med denna. Fermiteleskopet sattes i högsta beredskap för att fly från detta hot. Om spionsatelliten kom för nära skulle man flytta på Fermi så att den undvek en kollision. Lyckligtvis behövdes inte detta eftersom satelliten passerade på ca 10 kilometers avstånd.

Det här med rymdskrot är ett allt större problem för rymdsonder, satelliter m.m som kretsar kring jorden. Faktum är att en kollision skedde så sent som 2009 mellan en välfungerande kommunikationssatellit och en gammal död rysk kommunikationssatellit. Krocken innebar att en enorm mängd satellitdelar nu kretsar kring jorden. Även små, centimeterstora objekt som träffar en rymdsond innebär omfattande skador. De färdas med hög hastighet och blir som pistolkulor när de träffar andra objekt.


Illustration av Fermiteleskopet (Bildkälla: NASA)


Rymdskrot börjar bli ett allt större problem. Förra veckan hölls en "rymdskrotskonferens" i Darmstedt, Tyskland, där problemen diskuterades. De experter som medverkade på konferensen betonade vikten av att omedelbart vidta åtgärder för att städa i rymden. Mängder med kommunikationssatelliter m.m är i uppenbar fara för att hamna i skottlinjen för rymdskrot. Hur går det till när man städar i rymden kan man ju fråga sig? Det finns lite olika idéer om särskilda städsonder. UniverseToday beskriver ett par av dessa projektidéer på sin websida. Ett sådant projekt är det tyska DEOS-projektet. DEOS är en servicesatellit som ska kunna serva och även ta hand om satelliter som slutat fungera.


DEOS (Bildkälla: Astrium)