tisdag 4 oktober 2011

Nyheter från dag 2 på den stora planetkonferensen i Frankrike

Planetary Societys flitige bloggare Emily Lakdawalla har skrivit lite noteringar från den andra konferensdagen för planetforskare, som pågår i Nantes i Frankrike. Igår skrev jag ett inlägg från dag 1. Här kommer en liten summering av det mest intressanta kopplat till rymdsondernas utforskning:

  • Nya resultat från rymdsonden DEEP IMPACT:s utforskning av kometen Hartley 2 presenterades (och det har jag skrivit om i föregående inlägg i bloggen)
  • Det tycks ha varit mycket diskussioner om de s.k KBO:erna (Kuiper Belt Objects), som består av en mycket stor mängd asteroider, ett okänt antal dvärgplaneter och diverse andra mindre objekt. Kuiperbältet ligger utanför Neptunus omloppsbana och inkluderar bl a dvärgplaneten Pluto. Här diskuteras fortfarande mer grundläggande fakta om dessa himlakroppar (storlek, massa etc). Dvärgplaneten Makemake har studerats av rymdteleskopen HERSCHEL och SPITZER och tycks vara både mycket ljus och mycket mörk. Det blir intressant när rymdsonden NEW HORIZONS kommer ut till Kuiperbältet och kan ge mer exakta fakta om dessa objekt. Sannolikt finns det betydligt fler dvärgplaneter därute än de som hittills hittats. NEW HORIZONS är halvvägs på väg till Pluto och dess måne Charon och når fram 2015. Därefter fortsätter den undersöka Kuiperbältet 2016-2020.
  • Ett forskarteam håller på att sätta samman en kartbild utifrån alla de bilder som rymdsonden CASSINI tagit på Saturnusmånen Titan, se bilderna nedan.

(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.planetary.org/blog/article/00003209/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar