torsdag 15 december 2011

Rymdsonden Voyager 1 siktar mot stjärnorna

SpaceDaily har en kul artikel om rymdsonderna VOYAGER 1 och 2 och deras färd ut ur solsystemet och mot stjärnorna. Sedan uppskjutningen 1977 har nu Voyager 1 nått vägs ände (i solsystemet vill säga) och ger sig snart ut i den interstellära rymden. Voyager 2 har inte nått fullt så långt, men är på god väg den också, fast i en helt annan bana än sin systersond.

På sin färd har Voyagersonderna studerat samtliga stora planeter i vårt solsystem och funnit över 20 nya månar. De har observerat Jupitermånen Io:s kraftiga vulkanism, upptäckt Jupiters ringsystem och hur komplext Saturnus ringsystem egentligen är samt gjort mängder med andra spännande upptäckter.

Med en hastighet på över 50.000 kilometer i timmen rusar Voyager 1 nu mot stjärnorna. Det tar hela 296.000 år innan den är "i höjd med" Sirius, den ljusstarkaste stjärnan på himlen. Då ligger ju ändå Sirius ganska nära jorden. Det man kan konstatera är att Universum är stort, väldigt stort.

Voyagersonderna är exempel på väldigt framgångsrika rymdsondsprojekt. Kanske är Voyager 1 historiens bästa rymdsond! En lista över årets bästa rymdsonder kommer före nyår på denna blogg.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.space-travel.com/reports/Voyager_spacecraft_that_toured_outer_planets_nearing_solar_system_edge_999.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar