Förutom Marsfordonet Opportunity utforskar också ett par rymdsonder Mars. Kamerautrustningen på rymdsonderna är ganska avancerad numera, vilket ger högupplösta detaljbilder. NASA är dessutom väldigt bra på att snabbt publicera nya bilder på nätet, vilket gör att det kommer en strid ström av intressanta bilder var och varannan dag. ESA är tyvärr inte fullt lika bra på att publicera nyheter och foton.
En synnerligen anonym rymdsond är Mars Odyssey som inte märks av så värst mycket i nyhetsflödet. Jag ser att jag inte skrivit en enda artikel om denna rymdsond! Bättring utlovas! Med sin kamerautrustning tar sonden nämligen mängder med fantastiska bilder! Här nedan följer några av de bästa bilderna som publicerats under den senaste månaden. Bilderna är tagna av rymdsondens "Thermal Emission Imaging System" (THEMIS), som är en kamera som fotograferar i synligt ljus och infrarött.
Bilden nedan är verkligen udda. Det är sällan man ser den här typen av formationer på en planet- eller månyta! Sannolikt har de skapats genom tektonisk aktivitet. Bilden är tagen den 17 december 2011 och publicerad den 10 januari 2012.
(Bildkälla: NASA)
Bilden nedan visar en mycket slät del av Marsytan med några märkliga "sprickor". Det ska föreställa lavakanaler.Bilden är tagen den 8 december 2011 och publicerad den 5 januari 2012.
(Bildkälla: NASA)
Bilden nedan visar den relativt unga Canala-kratern, från vilken sten och grus kastats ut över en yta som formats av tektonisk aktivitet. Bilden är tagen den 8 december 2011 och publicerad den 4 januari 2012.
(Bildkälla: NASA)
Bilden nedan visar en liten del av en av de stora kanalerna, Dao Vallis, på Mars som kan ha skapats genom att stora mängder vatten flödat och karvat ut landskapet. Bilden är tagen den 1 december 2011 och publicerad den 30 december 2011.
(Bildkälla: NASA)
Bilden nedan visar "streck" som skapats av Marsvinden. Det kan faktiskt blåsa en del på Mars! Bilden är tagen den 23 november 2011 och publicerad den 23 december 2011.
(Bildkälla: NASA)
Se mer bilder på: http://photojournal.jpl.nasa.gov/targetFamily/mars
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar