tisdag 7 februari 2012

Programmeringsfel låg bakom rymdsonden PHOBOS GRUNTs krasch

Ryska myndigheter har nu utrett missödet med rymdsonden Phobos Grunt och kommit fram till att det var problem med ett dataprogram som gjorde att sonden aldrig kom ur omloppsbanan runt jorden och mot Mars. Felet i dataprogrammet gjorde att datorn genomförde en omstart och sonden hamnade i s.k "safe mode". Den förblev därmed i omloppsbana runt jorden för att senare krascha utanför Sydamerikas västkust den 15 januari i år.

Ryska rymdmyndigheten Roscosmos har tidigare beskyllt amerikanska radaranläggningar för att ha orsakat datorproblemen på Phobos Grunt. Det var ju skönt att den beskyllningen visade sig vara osann. Det är ju inte så bra för det internationella rymdsamarbetet om de stora rymdnationerna bråkar alltför mycket.

Roscosmos meddelade också häromdagen att man inte gett upp Mars. Planer finns på att göra ett nytt försök om man inte kan komma överens med NASA och ESA om ett ryskt deltagande i ExoMars-projektet. Roscosmos har beräknat att ett nytt försök skulle kosta bara hälften så mycket som Phobos Grunt-projektet eftersom mycket av grundarbetet redan är gjort. I runda tal skulle det handla om ett projekt på lite drygt 80 miljoner dollar.

Det talas också om en eventuell rysk bemannad rymdfärd till månen kring år 2020. Vi får väl avvakta och se om det blir något av dessa planer.

Läs mer på: http://spaceflightnow.com/news/n1202/06phobosgrunt/

Läs också: http://news.sciencemag.org/scienceinsider/2012/02/russia-explores-new-phobos-grunt.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar