onsdag 20 februari 2013

Forskningsstudie visar att kometen ISON kan bli ljusstarkare än fullmånen!

En forskningsstudie som presenteras på Arxiv.org idag anger att kometen ISON kan bli mer ljusstark än fullmånen! Dessutom tror forskarna att kometen kan komma att splittras upp på grund av hög temperatur och därmed visa upp en enorm kometsvans. I studien beräknar man att den skenbara magnituden för ISON när den är som ljusstarkast blir -16 (+-2)! Om detta stämmer har vi en fantastisk sevärdhet att se fram emot i november-december. Enligt forskarna är det 75% sannolikhet att så blir fallet!Man kastar dock in en liten brasklapp. Det finns en 25-procentig sannolikhet att den minskar i ljusstyrka när den väl kommer riktigt nära solen.


Rymdsonden Deep Impact har filmat ISON (Bildkälla: NASA)

Kometen PANSTARRs som visar sig på stjärnhimlen redan i mars tycks däremot bli ljussvagare. Forskarna tror att den skenbara magnituden som bäst blir -2,4 (+-0,4). Risken är uppenbar att kometen inte syns så värst mycket på vår stjärnhimmel.

Forskningsstudien bygger på några tusen observationer av de två kometerna och utifrån det har man skapat ljuskurvor som sedan jämförst med andra kometers ljuskurvor, framförallt kometen Halleys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar