lördag 11 januari 2014

En bild som visar alla rymdobservatorier

Olaf Frohn har på sin websida Armchair Astronautics gjort en statusuppdatering vad gäller rymdobservatorier. I denna eleganta bild visar Olaf alla de observatorier som nu är aktiva samt en lista på nya observatorier som sänds upp under de kommande åren. På websidan finns också länkar till mer information om rymdobservatorierna. Klicka på bilden för att förstora den.


(Bildkälla: Olaf Frohn/Armchair Astronautics)

Det finns mängder med observatorier som studerar jorden ur olika aspekter. Dom brukar jag inte skriva så värst mycket om här i bloggen utan jag har försöket fokusera på de observatorier som studerar övriga planeter och himlakroppar i vårt solsystem.

Det viktigaste tillskottet i floran av observatorier är förstås ESA:s Gaia, som sändes upp för några veckor sedan. ESA rapporterade häromdagen att Gaia nu placerats vid den s.k L2-punkten ca 1,5 miljoner kilometer från jorden. Det är härifrån som den ska studera Vintergatans stjärnor. Annars kännetecknades 2013 av en hel del tekniska problem för en handfull observatorier, läs min artikel om detta HÄR. Låt oss hoppas att 2014 blir ett mindre problemfyllt år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar